Hjem / Debatt / Et viktig parti fra Landsturneringens klasse 2 i 2015
FA og Forbundsdommer Sverre Johnsen går igjennom et av Bjørnsens nøkkelpartier under Landsturneringen i fjor.

Et viktig parti fra Landsturneringens klasse 2 i 2015

FA og Forbundsdommer Sverre Johnsen går igjennom et av Bjørnsens nøkkelpartier under Landsturneringen i fjor:

Av: Sverre Johnsen

Vedlagt er et parti med mine tanker om mulig computerbruk i et av Bjørnsens partier i Landsturneringen i fjor.

Naturligvis blir det litt anekdotisk å se på ett av ni partier, men jeg tror det kan ha vært Bjørnsens viktigste og vanskeligste parti i turneringen.

Les også: Øystein Brekke sår usikkerhet om sjakkjukset i Landsturneringen 2015

6. runde NM 2015:
Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1704) – Stein T. Bjørnsen (1582)

Dette partiet ble spilt i 6. runde med sort mot en antatt hovedkonkurrent. Det er derfor grunn til å anta at hvis det i det hele tatt ble jukset med computerassistanse, skjedde det (også) i dette viktige partiet. Og så langt ut i turneringen, bør også eventuelle tekniske utfordringer ha vært avdekket og løst etter beste evne (batterilevetid, entydighet i trekkangivelse osv.)

Red. anm: Angivelsen i parantes viser hvilket valg trekket var hos henholdsvis Komodo (9.02 64-bit på 17 halvtrekks dybde) og Rybka (2.3.2 ma med søkedybde på 10). Altså (3-2) angir at trekket var 3. valg hos Komodo og 2. valg hos Rybka.

Konklusjon:

Jeg kan ikke se at trekkene i dette partiet gir særlig grunn til
mistanke om computerassistanse.

Last ned PGN-filen fra Sverre Johnsen her

Om Sverre Johnsen

Sverre Johnsen har spilt sjakk siden 1978 og har per i dag en FIDE-rating på 2157, med en toppnotering på 2250 i 94/95. Han er forbundsdommer og FIDE Arbiter. I 2005 mottok han Norges Sjakkforbunds hedersplakett. I 1996 mottok hans USFs hederstegn i gull (daværende NSFU) og i 2015 ble han æresmedlem i USF. Sverre Johnsens ratingkort på sjakknytt.no

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

En kommentar

  1. Sverre Johnsen

    Ettersom jeg nå har fått to spørsmål om det ikke er mistenkelig at Bjørnsen ikke var bekymret for at dronningen hans skulle bli fanget etter f.eks. 14 g4 (i stedet for 14.Sh3), ser jeg at jeg bør kommentere det. Jeg tillater meg å sitere mitt eget svar i en epost:
    «Tja, jeg ser at Urkedal også finner det litt pussig at Bjørnsen ikke var bekymret for at dronningen skulle bli fanget. Det er naturligvis en svakhet for en sjakkspilller å være ubekymret, men ikke nødvendigvis et tegn på computerjuks. Jeg husker opptil flere partier der jeg selv har latt min dronning bli fanget (og tapt på grunn av det). Blant annet tapte jeg et parti mot Per Omtvedt i et åpent NM i hurtigsjakk (tror jeg lå pent an etter 5 runder), da jeg trodde at dronningen min på h6 skulle bidra i et mattangrep. I stedet ble den fanget på meget enkelt vis da jeg i neste trekk spilte h4 for å åpne h-linjen. Det var ikke mye computeraktig ved det!»