FA og Forbundsdommer Sverre Johnsen går igjennom et av Bjørnsens nøkkelpartier under Landsturneringen i fjor:
Av: Sverre Johnsen
Vedlagt er et parti med mine tanker om mulig computerbruk i et av Bjørnsens partier i Landsturneringen i fjor.
Naturligvis blir det litt anekdotisk å se på ett av ni partier, men jeg tror det kan ha vært Bjørnsens viktigste og vanskeligste parti i turneringen.
Les også: Øystein Brekke sår usikkerhet om sjakkjukset i Landsturneringen 2015
6. runde NM 2015:
Svein Erik Lurdalen, Kongsberg (1704) – Stein T. Bjørnsen (1582)
Dette partiet ble spilt i 6. runde med sort mot en antatt hovedkonkurrent. Det er derfor grunn til å anta at hvis det i det hele tatt ble jukset med computerassistanse, skjedde det (også) i dette viktige partiet. Og så langt ut i turneringen, bør også eventuelle tekniske utfordringer ha vært avdekket og løst etter beste evne (batterilevetid, entydighet i trekkangivelse osv.)
Red. anm: Angivelsen i parantes viser hvilket valg trekket var hos henholdsvis Komodo (9.02 64-bit på 17 halvtrekks dybde) og Rybka (2.3.2 ma med søkedybde på 10). Altså (3-2) angir at trekket var 3. valg hos Komodo og 2. valg hos Rybka.
Konklusjon:
Jeg kan ikke se at trekkene i dette partiet gir særlig grunn til
mistanke om computerassistanse.
Ettersom jeg nå har fått to spørsmål om det ikke er mistenkelig at Bjørnsen ikke var bekymret for at dronningen hans skulle bli fanget etter f.eks. 14 g4 (i stedet for 14.Sh3), ser jeg at jeg bør kommentere det. Jeg tillater meg å sitere mitt eget svar i en epost:
«Tja, jeg ser at Urkedal også finner det litt pussig at Bjørnsen ikke var bekymret for at dronningen skulle bli fanget. Det er naturligvis en svakhet for en sjakkspilller å være ubekymret, men ikke nødvendigvis et tegn på computerjuks. Jeg husker opptil flere partier der jeg selv har latt min dronning bli fanget (og tapt på grunn av det). Blant annet tapte jeg et parti mot Per Omtvedt i et åpent NM i hurtigsjakk (tror jeg lå pent an etter 5 runder), da jeg trodde at dronningen min på h6 skulle bidra i et mattangrep. I stedet ble den fanget på meget enkelt vis da jeg i neste trekk spilte h4 for å åpne h-linjen. Det var ikke mye computeraktig ved det!»