Hjem / Nyheter / Sjakkforbundets hederstegn til NRK-produsent
For tredje gang siden prisen ble etablert i 1938, har Norges sjakkforbunds hederstegn i Gull gått til en nordmann som ikke er medlem i sjakkforbundet!

Sjakkforbundets hederstegn til NRK-produsent

For tredje gang siden prisen ble etablert i 1938, har Norges sjakkforbunds hederstegn i gull gått til en nordmann som ikke er medlem i sjakkforbundet!

Reidar Stjernen er produsenten som har skapt god TV av sjakk på samme måte som Kjell Kristian Rike skapte god TV av skiskyting
Reidar Stjernen er produsenten som har skapt god TV av sjakk på samme måte som Kjell Kristian Rike skapte god TV av skiskyting

NRK-produsent Reidar Stjernen har ingen tilknytning til sjakklubben med samme navn, Stjernen er mannen som tok utfordringen på strak arm da NRK skulle satse på sjakk – og kun hadde to uker på seg. Fredag ble han tildelt en av norsk sjakks høyeste utmerkelser, hederstegnet i gull.

– På samme måte som Kjell Kristian Rike var geniet som skapte skiskyting som TV-sport, er Reidar Stjernen geniet som skapte sjakk som TV-sport, sier Line Andersen, programleder under sjakk-sendingene fra VM.

Tenkte tanken i 2009

Stjernens sjakk-historie startet med at han var i Kristiansund i 2009 for å se Torstein Bae kommentere Magnus Carlsen, Vishwanathan Anand, Judit Polgar  m.fl. for lokal-TV. Den gang ble det ikke aktuelt, men fire år senere skulle Magnus Carlsen spille om VM-tittelen i Chennai.

Da hadde NRK to uker på seg til å skape et konsept. Turen til Kristiansund i 2009, og vurderingen som da ble gjort om sjakk som TV-sport, var nok uvurderlig ballast for at sendingene ble som de ble.

– Sjakk-VM kunne vært produsert på et uendelig antall måter, og svært mange av disse ville gjort at sjakken forble noe for menigheten. Det var Stjernen som utviklet og besluttet et konsept med vekt på blant annet sosiale medier, moderat bruk av computeranalyser og avgjørende grafiske elementer, inkludert «pila», sa generalsekretær i sjakkforbundet, Geir Nesheim, under utdelingen fredag.

DSC_4238_thb_
Produsent Reidar Stjernen mottar NSFs hederstegn i gull

Overraskende overrekkelse

Generalsekretæren var «gjest» i studio under prøvene fredag ettermiddag, men hadde en hemmelig agenda som ble avslørt når programleder Line Andersen intervjuet Nesheim «på direkten». Hele teamet med Stjernen i spissen ble kalt inn i studio før overraskelsen ble avslørt.

– Sjakksendingene er fulgt av nordmenn med stor ekspertise og enda flere med nær null kompetanse. Seertallene har vært forbløffende. Stjernen og NRK har gjennom sitt arbeid med sjakk skapt en helt ny TV-sport! Dette vekker oppsikt også internasjonalt, med omtale i en rekke utenlandske medier samt en pris fra det internasjonale sjakkforbundet, fortalte Nesheim.

Sjakkforbundet påpekte i sin tale at kun to andre nordmenn uten medlemskap i NSF er tildelt hedersbevisningen.

– Du er altså med i en svært eksklusiv gruppe, avsluttet Nesheim før han overleverte hederstegnet og en utgave av Sjakkforbundets jubileumsbok, Norske sjakktrekk.

– Som i alle TV-sendinger er det her et stort og dyktig team som står bak suksessen, påpekte Reidar Stjernen ydmykt da han takket for prisen.

DSC_4213_thbNorges sjakkforbunds hederstegn i gull

Stjernen er den 110. mottaker av prisen (111 ganger har prisen blitt delt ut, men Oluf Kavlie-Jørgensen fikk den to ganger).

Blant annet har Andre Bjerke, Anna Elisabeth Westerlund og verdensmester Magnus Carlsen mottatt utmerkelsen

Alle mottakere av hederstegnet kan sees her

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Vi har den nye, offisielle ratingen!

Simen Agdestein er for første gang på over 30 år utenfor pallen på norgesrankingen!