Bli med Sjakknytt bak kamera og i forberedelsene til VM-sendingene på NRK lørdag – onsdag.
Se bilder helt nederst i artikkelen.
Inn en bakgård på NRKs enorme base på Marienlyst, gjemt mellom varelevering, radioresepsjonen og hovedinngang, står et trist og grått telt. Det virker som et slags provisorisk sirkustelt, men utenfor står en stor regibuss, og inni begynner varmeovnene endelig å ta fatt. Vifteovner på fullt kombinert med sterke lyskastere, har gitt effekt og de 20 som jobber på spreng med sjakksendingene på NRK kan endelig kaste jakka.
Studio
De fleste som er noenlunde interessert i sjakk, eller krim, eller historie, eller har åpnet en avis de siste årene, har sett Hans Olav Lahlums rutete vest i sort og rosa. I NRKs sjakkstudio er et rødt, sjakkmønstret teppe lagt på gulvet, i en fargetone som kan minne mistenkelig om Lahlums vest.
– Det er rødt, altså, ikke rosa, forsikrer Heidi Røneid oss om.
Det vil i hvert fall se rødt ut på skjermen og matche og en rund, rød studiopult som er sentrert på scenen.
Selv om designet er nytt, kjenner vi sjakkinteresserte formatet: IM Torstein Bae, Heidi Røneid og programleder Line Andersen skal lede sendingene fra VM i hurtigsjakk og lynsjakk fra lørdag til onsdag.
Les alt du trenger å vite om turneringen her.
Research
Detaljer, prøvesendinger og teknikkprøving gjenstår. Samt research, masse research.
– Publikum er vant med at Magnus Carlsen møter maks én spiller om dagen. Vi er spente på hvordan publikum opplever dette når han møter 5 og 10 forskjellige spillere om dagen, sier Line Andersen.
Med 196 deltakere hvorav 52 spillere har vært over 2700 i rating, må de gjøre research og finne bakgrunnsinformasjon. Dette gjør de med alle spillerne i verdenstoppen som realistisk sett kan kjempe med Magnus om VM-titlene.
– Vi trenger ikke presentere Bode Miller for seerne som ser utfor, alle som ser på kjenner ham. Men, på denne måten har vi en utfordring her. Nesten ingen kjenner spillerne i verdenstoppen, med unntak av Anand, påpeker Line.
Hun har oppgaven som programleder. Hun skal sørge for riktig dramaturgi, at Jon Almaas ikke forteller vitser for lenge, at vi hører fra publikum med jevne mellomrom og at vi ikke sitter med hjertet i halsen hele tiden.
De to dagene lynsjakk-VM skjer, kan hun få en utfordring.
– Jeg håper det blir til at seerne bare skal se ett parti til, og ett til, og ett til, smiler hun.
Sendingene
NRK har utviklet konseptet TV-sjakk, og toppet det i fjor da VM-sendingene i november var like populære som Tour de France midt i sommerferien.
– Det skremmer meg at vi liksom traff blink på første forsøk ved Chennai i 2013, sier Line Andersen.
Med det mener hun at de for to år siden kun hadde to uker på seg for å stable en hel produksjon på beina. En produksjon som vanligvis planlegges i månedsvis. Enten hadde de flaks og traff helt rett med en gang, eller så finnes det fortsatt forbedringspotensiale.
– men fortsatt er publikummet i hovedsak folk flest?
– Vi stilte faktisk oss selv det spørsmålet før VM i Chennai. «Skal vi lage for toppen eller bredden», det har jeg ikke vært borti før, men vi falt jo selvfølgelig ned på at vi må lage TV for bredden, forteller hun.
Utvikling og innovasjon
Å ligge i front, som NRK gjør, krever utvikling og innovasjon.
– At en TV-kanal dekker VM i hurtig- og lynsjakk er jo helt nytt, og det tekniske blir utfordrende nok, sier vaktsjef for sendingene, Arild Andersen.
Derfor er det ikke like store nyutviklinger i år som tidligere, men det er likevel småting som kommer til å gi en enda bedre seer-opplevelse:
– I år har vi fått til at Magnus Carlsen skal spille på samme bord hele tiden, da kan vi ha tre kameraer på ham, sier vaktsjefen.
Ett kamera skal fange opp totalen, altså både Magnus Carlsen og hans motstander.
Ett kamera skal filme Magnus Carlsen og hans reaksjoner.
Ett kamera skal følge trekkene på brettet og klokka.
– Det må vi ha fordi trekkene på brettet og klokketiden overføres tregere enn bilde, og da har vi også backup hvis noe teknisk knyter seg, sier han.
Dette blir på samme måte som det var under sjakk-OL, hvor det norske laget spilte på samme bord gjennom hele turneringen slik at TV-dekningen ble enklere. NRK har ifølge Andersen holdt på det de vet fungerer og minimert X-faktorene i disse sendingene.
Samtidig kan seerne altså følge Magnus Carlsen enda tettere enn tidligere.