Hjem / Nyheter / Magnus overkjørte Petrosian i GM Blitz Battle

Magnus overkjørte Petrosian i GM Blitz Battle

2760 i lynsjakkrating og 22. plass på verdensrankingen er INGEN match for verdensmesteren. Armenske Tigran L Petrosian ble rundspilt i GM Blitz Battle og tapte til slutt 21-4 mot Magnus Carlsen.

20160624-GM-Blitz-Battle
Oversikt over cup-oppsettet og resultater. Klikk for større versjon. Foto: chess.com

– Jeg trodde jeg skulle ha dårlige stillinger fra midtspillet og ut, og at jeg kanskje kunne vinne på tid eller noe slikt, men det var ikke sånn det ble. Jeg hadde mange gode stillinger, men bukket stadig vekk, lo Petrosian i intervjuet etter at matchen var ferdig.

Rundspilte Petrosian

Matchen ble spilt i et spenstig og seervennlig format:

  • 90 minutter med 5 minutter + 2 sek (første parti spilles som sjakk960*)
  • 60 minutter med 3 minutter + 2 sek (første parti spilles som sjakk960*)
  • 30 minutter med 1 minutt + 1 sek (første parti spilles som sjakk960*)

Den som får høyest score totalt vinner matchen og går videre i utslagsmesterskapet. Og det var ikke bare totalt Magnus Carlsen utspilte Tigran Petrosian:

FIDE-lyn 5+2 3+2 1+1 Totalt
Magnus Carlsen 2915 6 7 8 21
Tigran L. Petrosian 2760 2 1 1 4

Med 155 poeng i ratingforskjell, skal Magnus statistisk sett score 70 % mot Tigran Petrosian (17,5 poeng), men overkjøringen ble komplett i bullet. Her klarte Petrosian kun å vinne første parti før han tapte 8 partier på rad.

– Tigran hadde mange gode stillinger, og jeg følte jeg ofte ble utspilt i midtspillet i stillinger han kjenner veldig godt. Men i det lange løp handler det jo om å ikke bukke så mye. Generelt sett er det jo ikke så lett å slå meg, selv om jeg står litt dårligere, ler Carlsen

Møter Grischuk i semifinalen

Carlsen vant alle tre segmentene mot Petrosian overlegent, og la ikke skjul på at han var i god lynsjakkform etter å ha spilt mye lynsjakk i det siste.

–Lynsjakken fra Grand Chess Tour hjalp meg veldig, nå var jeg mye mer i flytsonen enn hva jeg var da jeg tapte mot Grischuk på ICC,  sier Carlsen.

Nå venter nettopp lynsjakk-haien Alexander Grischuk i semifinalen, mens Hikaru Nakamura og Maxime Vachier-Lagrave møtes til dyst i den andre.

– Nakamura er nok favoritten i den andre semifinalen, og for min del, må jeg nok heve meg litt for å slå Grischuk, sier Carlsen

Tidspunktet for semifinalene er enda ikke fastlagt grunnet spillernes forskjellige turneringer, men det blir sannsynligvis i slutten av september.

*Sjakk960 er varianten som også kalles Fischer Random, hvor plasseringene av offiserene er tilfeldig og kan gi hele 960 forskjellige oppstillinger. Derav navnet.

Se sendingene her

Se første del (uten lyd første 90sek):

Se andre del:

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.