Hjem / Aktuelt / Kong Magnus vant igjen – og brøt nok en barriere!
Avsluttet VM med kanontrekk.

Kong Magnus vant igjen – og brøt nok en barriere!

Dh6+ vinner fordi uansett hvordan Karjakin svarer er det sjakk matt i neste trekk.
Dh6+ vinner fordi uansett hvordan Karjakin svarer er det sjakk matt i neste trekk.

Avsluttet VM med kanontrekk.

Hvor ofte har verdensmesterskapet blitt avsluttet så nydelig og nervepirrende? Hvit trekker og blir verdensmester:

Genial strategi

Magnus Carlsen viste under omspillet at det ikke bare er ved brettet han er en strategisk mester.

At han valgte å avklare det 12. matchpartiet til en kjapp remis ble heftig diskutert – men viste seg å være en genistrek.

Mens Carlsen etter det 11. partiet visste at det ble omspill og dermed instilte seg på dette, måtte Karjakin «preppe» for den 12. matchen.

Det førte til at Magnus Carlsen fikk en hel dag lenger med forberedelser på den kortere betenkningstiden, og det avgjorde matchen. Karjakin kom i tidsnød før Magnus Carlsen i alle fire partiene. Og i tidsnøden klarte ikke forsvarsskjempen å holdet fortet.

Foto: Max Avdeev
Foto: Max Avdeev

Karjakin ble utspilt

Dermed var det ikke bare på brettet Magnus Carlsen utspilte Karjakin i dette VM: I strategi ble russeren utspilt, men også i forberedelsene.

Magnus Carlsens team stagget Karjakins sterkeste kort i tilnærmet alle partier.

De to eneste gangene verdensmesteren har tapt parti i VM-sammenheng er når han går rett inn i en computerforberedelse og når han presser for hardt på for en seier.

I VM-matchen mot Anand i Sotsji ble han offer for det første. Men i år har sekundantteamet med franske Laurent Fressinet og svenske Nils Grandelius sørget for at Carlsen ikke én gang var i fare under åpningene.

Det eneste området Karjakin var bedre enn Carlsen på, var match-strategi. Som Drillo på 90-tallet forsøkte Karjakin å forsvare seg til seier, og det fungerte nesten når Carlsen presset for hardt på. Men her fikk også Magnus Carlsen en lærepenge og kommer styrket ut av VM-matchen.

Endelig resultatliste

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 H1 H2 H3 H4 Poeng
Carlsen  ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 1 9.0
Karjakin ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0 0 7.0

Brøt en ny barriere

Med to seire og to remiser mot verdenstreer i hurtigsjakk tjente Magnus Carlsen nok ratingpoeng til å passere 2900 i hurtigsjakkrating for første gang. Det har ingen klart før.

I lynsjakkrating har Grischuk (2923), Nakamura (2906), Karjakin (2906) i tillegg til Carlsen selv (2948) vært over 2900, men i hurtigsjakkrating er det kun Magnus Carlsen som har vært over 2900.

Dermed er det kun langsjakkrating igjen…

Med sin tredje verdensmestertittel tangerte Magnus Carlsen en av sine tidligere helter, Vladimir Kramnik som også tok tre titler. Men det er fortsatt fire igjen:

Se kongerekka her:

Kongerekka

Spill igjennom det avgjørende partiet

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.