Hjem / Nyheter / Kasparov utestengt i to år fra FIDE
Garry Kasparov er i dag utestengt fra å holde offisielle verv i FIDE for to år.

Kasparov utestengt i to år fra FIDE

Garry Kasparov er i dag utestengt fra å holde offisielle verv i FIDE og alle FIDEs medlemsland for to år.

Saken han er utstengt for, er for kjøp av stemmer i forbindelse med valget av FIDE-president i Tromsø i fjor. Et utkast til en avtale mellom Garry Kasparov og Ignatius Leong, sjakkpolitiker i Indonesia, ble lekket på Internett.

Avtalen viste at Kasparov ville betale Leong $500.000 for 10+1 stemmer i Leongs region. Seks dager etter at utkastet ble lekket, publiserte Kasparov hele avtalen på sin valgkamp-nettside. Her var det klart at det ikke var Leong personlig som skulle få pengene, men til Kasparovs sjakkstiftelse i Asia for å promotere utdanning og sjakkspilling i Øst-Asia, Sørøst-Asia og Stillehavsregionene.

Les hele utkastet her og avtalen her

Brudd på etiske retningslinjer

Hvorvidt dette var brudd på de etiske retningslinjene til FIDE-eller ikke, ble tatt stilling til under FIDEs kongress i Abu Dhabi. Her ble Kasparov og Leong funnet skyldige.

– Å bli beskyldt for korrupsjon av Ilyumzhinov, er som å bli beskyldt for krigshissing overfor utenlandske stater av Putin, sa Kasparov den gang i en uttalelse til chess.com.

Nå har altså dommen kommet fra FIDES etiske utvalg, og de utestenger Kasparov og hans medsammensvorne, Ignatius Leong, for 2 år, fra 21. oktober 2015 til 20. oktober 2017. Utestengelsen gjelder både FIDE og verv i alle FIDEs medlemsland.

Neste valg av FIDE-president er i 2018. Utestengelsen av Kasparov vil således ikke utestenge han fra en potensiell valgkamp i 2018. Det ser heller ikke ut som dette påvirker gjennomføringen av Grand Chess Tour.

Ilyumzhinov – ikke et skolelys

Dommen og saken har blitt gjennomført etter at FIDE-presidenten Kirsan Ilyumzhinov klagde inn tilfellet til det etiske utvalget i FIDE. Men, den sittende presidenten i FIDE er heller ikke kjent for å kun ha rent mel i posen.

Mest graverende er beskyldningene om at hadde en finger med i spillet i drapet på den regimekritiske journalisten Larisa Yudina. To av de tre som tilstod mordet jobbet for Ilyumzhinov, men ingen bevis er funnet for at Ilyumzhinov hadde noe med drapet å gjøre.

Under talen til Ilyumzhinov, rett før valget i Tromsø skulle ta til, hadde Kasparov sagt at han skulle tilføre FIDE og utviklingsarbeidet 10 millioner friske dollar. Da svarte Ilyumzhinov at han skulle tilføre sjakken 20 millioner friske dollar. Det viste seg senere at han ikke mente friske penger, og at 19,5 av millionenene allerede var blitt brukt. Til sammenlikning har FIDE et budsjett på 2-3 millioner dollar årlig.

Mest kjent er han kanskje likevel for at han er blitt bortført av romvesner.

Les også: Sjekk FIDE-presidentens enorme reiseutgiaver [Sjakkbloggen]

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.