Hjem / Aktuelt / 6 av 10 deltakere i Norway Chess er klare
Norway Chess 2016 spilles i Stavanger 18. til 30. april og nå er de seks første deltakerne publisert.

6 av 10 deltakere i Norway Chess er klare

Altibox Norway Chess 2016 spilles i Stavanger 18. til 30. april og nå er de seks første deltakerne publisert.

Alle spillerne er på topp 10-lista fra 1. januar, og feltet toppes selvfølgelig av verdensmesteren selv.

Disse deltar i Altibox Norway Chess 2016:

GM Magnus Carlsen topper, som vanlig, feltet i Stavanger
GM Magnus Carlsen topper, som vanlig, feltet i Stavanger

1. Magnus Carlsen (Norge)
2. Vladimir Kramnik (Russland)
3. Anish Giri (Nederland)
4. Levon Aronian (Armenia)
7. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike)
9. Veselin Topalov (Bulgaria)

Vi ser at store to land mangler fra listene: USA og Kina. Samtidig som Norway Chess spilles, foregår også USA-mesterskapet. Ifølge Jon Ludvig Hammer har Caruana forpliktet seg til å stille i disse mesterskapene. I 2013 valgte Hikaru Nakamura å spille Norway Chess framfor dette mesterskapet, så det er fortsatt mulig at det blir amerikansk deltakelse i Norway Chess 2015.

Også kineserne mangler fra startoppstillingen i Stavanger. Enn så lenge. Både Liren Ding og Wei Yi kan være aktuelle for start.

Legger man til Viswanathan Anand i startoppstillingen vil man få smått sensasjonelle 9 spillere fra 9 nasjoner. Tradisjonelt har jo russerne dominert startlisten i større turneringer, men med både USA og Kina på vei opp som sterke sjakknasjoner, har sjakkens maktsentrum vridd seg noe.

Hvem får den 10. plassen?

Spekulasjoner om hvem som får den 10. plassen i Norway Chess, wild-card-plassen, var godt i gang i dag. Det synes rettferdig at GM Jon Ludvig Hammer, som vant kvalifiseringsturneringen i fjor, i år får plassen uten noen slik kvalifiseringsturnering.

Hammer har etablert seg langt inne på topp 50-lista, er andre nordmann noensinne over 2700 i rating og synes sterkere for hver turnering han spiller i. Hans tidligere deltakelse i Norway Chess har uten tvil både inspirert og gitt nødvendig erfaring for den klatringen han, særlig det siste halve året, har gjort.

Gitt at ingen andre nordmenn er på samme nivået, synes det klart at i 2016 bør dette være naturlig. Dette ytret også Hans Olav Lahlum seg positivt til på Tv2-sendingen. Og sjakkinteresserte ga også uttrykk for dette på twitter da nyheten om de 6 deltakerne ble sluppet:

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *