Hjem / Nyheter / TCEC: VM for sjakk-computere inne i runde 3 – norske Stockfish overbeviser
I TCEC, det uoffisielle VM for sjakk-computere, er norske Stockfish videre til 3. runde etter andreplass i runde 2.

TCEC: VM for sjakk-computere inne i runde 3 – norske Stockfish overbeviser

I TCEC, det uoffisielle VM for sjakk-computere, er norske Stockfish videre til 3. runde etter andreplass i runde 2.

Tredje runde i Top Chess Engine Competition er nå underveis og i første parti nedpilte Stockfish Houdini nok en gang.

Stockfish åpnet runde 3 mot Houdini, det som tidligere var kjent som den sterkeste computeren. Nå har derimot Stockfish festet grepet om Houdini og regner dypere og bedre.

Det interessante med computersjakk, er at det ofte kan bli ville, taktiske varianter som ingen mennesker ville vurdert. Samtidig kan computere gjøre helt andre strategiske vurdering enn hva et menneske vil gjøre og ofte komme unna med det.

TCEC kan følges her

TCEC8-r3-st-ho
Forskjellene i regning mellom Stockfish (hvit) og Houdini (sort)

Partiet mellom Stockfish og Houdini ble et slikt i kaosparti hvor Houdini først ofret offiser for å ødelegge hvits bondestruktur, men så ofret Stockfish offiser for ytterligere to bønder uten umiddelbar kompensasjon. Dog var sorts konge meget åpen.

Se partiet under.

I grafen til høyre sees utviklingen i evalueringen mellom Houdini og Stockfish. Her er det tydelig at Stockfish mye raskere enn Houdini ser «tabben» som ble gjort rundt trekk 30.

Runde 3 spilles som en 6-dobbelt berger (alle mot alle seks ganger) med de seks beste computerne fra runde 2. Runde 2 ble spilt som en 12-spillers dobbel berger (alle-mot-alle to ganger), og ble avsluttet i formiddag. Komodo var suveren og avga kun 7 remiser, mens Stockfish avga 11.

Hverken Komodo eller Stockfish tapte noen partier, men forskjellen på Komodo og Stockfish er at mens Stockfish er gratis og open source, koster Komodo 800 kr!

TCEC runde 2:

 1. Komodo: 18,5/22
 2. Stockfish: 16,5
 3. Houdini: 13,5
 4. Gull: 13
 5. Protector: 11,5
 6. Hannibal: 10,5
 7. Ginko: 10
 8. Textel: 10
 9. Nirvana: 9,5
 10. Fire: 9
 11. Chrion: 8
 12. The Baron: 2

Computerne i fet skrift er de som er videre til runde 3.

Rundene i TCEC:

 1. To grupper med 12 computere hvor alle møter alle, totalt de 24 antatt beste computerne. De seks beste i hver gruppe går videre til 2. runde
 2. De 12 computerne som gikk videre fra 1. runde. Disse spiller alle mot alle to ganger slik at de får ett parti med hvit og ett med sort. De seks beste går videre til tredje runde
 3. De 6 computerne som gikk videre fra 2. runde. Disse spiller alle mot alle seks ganger, slik at de får tre partier med hvit og tre med sort. De to beste går videre til en superfinale
 4. Superfinale med de to beste fra 3. runde. Her spiller computerne 100 partier, 50 som sort og 50 som hvit med 50 forskjellige forhåndsprogrammerte, men ukjent, åpninger så de begge får spille samme åpning som både sort og hvit.

Stockfish – Houdini, runde 3

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.