Hjem / Nyheter / TCEC: VM for sjakk-computere har norsk favoritt
Thoresen Chess Engine Challenge (TCEC) har startet og blant favorittene finner vi Stockfish, den norske sjakk-computeren.

TCEC: VM for sjakk-computere har norsk favoritt

Thoresen Chess Engine Competition (TCEC) har startet og blant favorittene finner vi Stockfish, den norske sjakk-computeren. Nå har førsterundegruppen med Stockfish startet.

TCEC regnes som det uoffisielle VM for sjakk-computere og man får tidvis se spektakulær sjakk (se noen partier lengre ned i saken). Turneringen spilles som en sesong med 4 runder:

  1. To grupper med 12 computere hvor alle møter alle, totalt de 24 antatt beste computerne. De seks beste i hver gruppe går videre til 2. runde
  2. De 12 computerne som gikk videre fra 1. runde. Disse spiller alle mot alle to ganger slik at de får ett parti med hvit og ett med sort. De seks beste går videre til tredje runde
  3. De 6 computerne som gikk videre fra 2. runde. Disse spiller alle mot alle seks ganger, slik at de får tre partier med hvit og tre med sort. De to beste går videre til en superfinale
  4. Superfinale med de to beste fra 3. runde. Her spiller computerne 100 partier, 50 som sort og 50 som hvit med 50 forskjellige forhåndsprogrammerte, men ukjent, åpninger så de begge får spille samme åpning som både sort og hvit.

Det spilles ett parti døgnet rundt så lenge sesongen foregår, og partiene og stillingen kan følges på tcec.chessdom.com. Tidskontrollen er 90 minutter + 30 sekunder per trekk.

I computersjakk er det noen spesielle regler: Hvis begge computere evaluerer stillingen til mellom 0.05 og -0.05 i fem trekk på rad etter trekk 40, blir det remis. Hvis begge computere evaluerer stillingen til +/- 6.50 i fire trekk på rad, vil computeren med positiv evaluering vinne partiet.

Gruppe A i første etappe har nettopp blitt ferdigspilt og favorittene Komodo, Gull og Fire gikk greit videre. Gruppe B har startet og her finner vi den norske favoritten Stockfish i tillegg til Houdini.

Hver sesong går over omtrent et helt semester og nå spilles TCEC om høsten. I hver sesong siden sesong 4 har Stockfish vært i superfinalen. I sesong 6 vant Stockfish – i tillegg vant Stockfish spesial-sesongen i Sjakk960 (en variant av sjakk der offiserene plasseres tilfeldig)

TCEC kan følges her: tcec.chessdom.com.

De høyest ratede computerne i TCEC sesong 8:
Computer Rating Gruppe
Stockfish 3216 B
Komodo 3213 A
Houdini 3190 B
Fire 3122 A
Gull 3118 A

Norge og computersjakk

Norge er ledende innen computersjakk på flere måter:

  • Hans Arild Runde startet nettsiden liverating og introduserte fenomenet med liverating av verdens beste spillere. Han la ned siden, men hans idé lever videre på 2700chess.com som hele tiden oppdaterer ratingen til spillere over 2700 rating, samt har topp 100-liste for menn og topp 50-liste for kvinner.
  • TCEC, Thoresen Chess Engine Competition, er stiftet av nordmannen Martin Thoresen. Mesterskapet er det mest omfattende for sjakk-computere og regnes somdet uoffisielle VM for sjakk-computere
  • Stockfish er utviklet av normannen Tord Romstad
  • Sesse: Sesse driftes av en nordmann og lenker til en supercomputer på NTNU som under Magnus Carlsens turneringer analyserer hans partier. Supercomputeren benytter Stockfish til dette og regner dypere enn noen andre computere klarer å gjøre.

Stockfish

Stockfish er et sjakkprogram som er gratis og med åpen kildekode. I utgangspunktet ble programmet utviklet av nordmannen Tord Romstad, men nå har mange flere utviklere kommet med på laget. Programmet er lett tilgjengelig, og for mac kan du enklet laste ned appen fra nettsiden, mens om du bruker PC er det litt mer avansert, men fortsatt gratis. Les instruksjon her.

Kjente Stockfish-partier

Stockfish – Houdini

Fra runde 4 i sesong 6 – Stockfish vinner over Houdini på kun 29 trekk

Komodo – Stockfish

Parti 4 fra Superfinalen i sesong 6, Stockfish ofrer kvalitet og utpiller Komodo strategisk

Komodo – Stockfish

Parti 18 fra Superfinalen i sesong 6

Stockfish – Jonny

Fra runde 2 i sesong 7, Stockfish ofrer begge tårn for initativ og vinner

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.