Hjem / Aktuelt / Sitges: GM-napp og turneringsseier til IM Johan Salomon
Med en sensasjonell sluttspurt hvor IM Johan Salomon tok 6,5/7 mot blant annet 4 stormestre, cruiste Salomon inn til sitt første GM-napp.

Sitges: GM-napp og turneringsseier til IM Johan Salomon

Med en sensasjonell sluttspurt hvor IM Johan Salomon tok 6,5/7 mot blant annet 4 stormestre, cruiste Salomon inn til sitt første GM-napp.

Se oversikt over norske GM-napp her

For et GM-napp ville det holde med remis i partiet, og Salomon tilbød også sin motstander GM Karen H Grigoryan (ARM 2580) remis etter 10 trekk for å sikre GM-nappet, men Girgoryan takket nei. Han var ute etter turneringsseieren, og med vinst ville den vært klar. Men når man spiller mot Salomon i den formen han er i nå, bør man være presis. Salomon fikk overtaket og avviklet til et ulikefargede løpersluttspill med to merbønder. Dermed spilte han på seier helt uten risiko og brøt til slutt igjennom Grigoryans forsvar og fikk et GM-napp med et halvt poengs margin!

Seieren i siste runde førte også Salomon til toppen pallen ettersom GM Jorge Cori, som hadde ledet turneringen fra første runde, ikke klarte å vinne sitt parti. Salomon er dermed den eneste spilleren med 7,5 poeng og vant turneringen i ensom majestet.

Sjakkbloggens Tarjej Svendsen spiller også i turneringen og fikk en ekstremt rask seier i siste runde. Siden det ikke er direktesendte partier fra Sitges, live-twitret han i stedet partiet:

Rangert som nr 19 i feltet og med et uheldig tap i 2. runde for en 2200-spiller, var norm-mulighetene avskrevet halvveis, men med en vanvittig sluttspurt, ble det GM-norm likevel. Hans beste enkeltprestasjon var i runde 8. Da spilte Salomon mot stortalentet Jorge Cori fra Peru (2623) som ble stormester som 14-åring og var spådd en lysende karriere. Han har stagnert noe, men han har likevel godt over 2600 i rating. Salomon nedspilte han på 35 trekk etter at Cori hadde ofret en bonde for initiativ han aldri fikk. Cori er dermed den høyest ratede spilleren Salomon har slått:

Runde 8: Jorge Cori (Peru) – Johan Salomon (Nordstrand)

Andre resultater og oppsummering

I turneringen 41 Open Internacional d’Escacs Vila de Sitges var det 7 nordmenn som spilte, foruten nevnte Salomon var det:

  • GM Leif Erlend Johannessen som spilte remis i siste runde og endte på 5,5 poeng (16. plass)
  • FM Lars Oskar Hauge tapte i siste runde og endte også på 5,5 poeng (22. plass)
  • GM Torbjørn Ringdal Hansen tapte også i siste runde og endte på 5 poeng (25. plass)
  • Tarjei J. Svendsen vant kjapt sitt parti og endte på 4,5 poeng (46. plass)
  • Yonne Tangelderer tapte sitt parti og endte på 3 poeng (75. plass)
  • Ida Landsverk (klasse B) tapte også sitt parti og endte også på 3 poeng (67. plass)

Resultater:

Sjakkbloggens bilder og rundeomtaler:

Foto: Sjakkbloggen / Tarjei J. Svendsen

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.