Hjem / Aktuelt / Nedtur for Norge i EM for landslag: 21. og 24. plass
Med en verdensmester som ikke var i toppslag, ble det mye stang ut i EM for landslag på Island. Magnus Carlsen tapte 16 ratingpoeng, Jon Ludvig Hammer var millimetre unna den magiske 2700-grensen. MEN, Norge har fått en ny stormester: Aryan Tari.

Nedtur for Norge i EM for landslag: 21. og 24. plass

Med en verdensmester som ikke var i toppslag, ble det mye stang ut i EM for landslag på Island. Magnus Carlsen tapte 16 ratingpoeng, Jon Ludvig Hammer var millimetre unna den magiske 2700-grensen. MEN, Norge har fått en ny stormester: Aryan Tari.

Ikke uventet var det Russland som ble europamestere etter at de spilte uavgjort mot Ungarn i siste runde. Armenia snek seg forbi på 2. plass og henviste dermed Ungarn til 3. plass.

Norge ble henvist til en 21. plass i åpen klasse, fra en forhåndsrangering som nr 11.

Se resultatliste her

Tari er stormester

Aryan Tari, Norges 12. stormester - foto: Gyro
Aryan Tari, Norges 12. stormester – foto: Gyro

Den store oppturen, sett med norske øyne, er Taris overraskende stormestertittel. Selv om han kun hadde ett napp tidligere, fikk han gjennom å spille alle 9 rundene til GM-napp, registrert de 9 partiene som 20. Dermed har han nådd kravet om 27 partier i GM-napp-styrke, og er Norges 12. stormester!

Som kronen på verket, klarte han remis mot GM Duda fra en klart vanskeligere stilling og klatret ytterligere 2 ratingpoeng. Taris ratingprestasjon i turneringen ble dermed 2691

Uoffisielt har Aryan Tari nå 2556 i rating og er Norges 4. sterkeste spiller etter Carlsen, Hammer og Agdestein.

Se alle de norske resultatene i åpen klasse

Utladet Hammer

Untitled-2I siste runde spilte Norge mot Polen i åpen klasse, men Jon Ludvig Hammer stod over. Etter en god turnering, falt mye sammen da han kun klarte remis i runde 8 mot GM Meier. Han stod bonde over, men trådte feil i sluttspillet. Med seier ville Hammer nådde 2700 i rating og hatt et håp om en individuell medalje i EM.

– Heldigvis har jeg lagkamerater som forstår mental utmattelse og lot meg stå over siste runde, skrev Hammer på Facbook.

– Ikke vigtigt at ha 2700, men at spille som en. Og det gør du, repliserte Peter Heine Nilsen i kommentarfeltet.

Hammer er likevel nå nr 46. i verden med 2695 i rating. Hans høyeste noen sinne.

Mot polakkene ble Norge dermed et nummer for lite, selv om Carlsen vant en klassisk Carlsen-seier mot Wojtaszek i siste runde. Urkedal og Salomon måtte gi tapt. Selv om den nybakte stormesteren Aryan Tari reddet inn remis, var ike det nok. Norge tapte 2,5-1,5 for Polen og gjorde et resultat langt under forventing.

Untitled-Norsk nedtur

Den spilleren det gikk verst utover i VM, var verdensmester Magnus Carlsen. Etter en horribel start med 0,5 poeng på de første tre rundene, skjerpet han seg nok til å score 50 %, men han har likevel tapt 16 ratingpoeng på turneringen. Dermed er Carlsen nede på 2834 i rating. Han har ike vært lavere siden november 2011.

Også Urkedal og Salomon tapte ratingpoeng, men ikke like mye som Carlsen.

Sett med norske øyne var både Hammer og Taris resultater oppturer, men et dårlig resultat i siste runde han spilte, ødela selvsagt den følelsen for Hammer.

Kvinnelaget skuffet også

Også kvinnelaget hadde en litt tung turnering og fant aldri flyten. Med 2-2 i siste match mot Tyrkia, endte Norge på en 24. plass i kvinneklassen, 1 plass bak forhåndsrangeringen.

Russland vant også kvinneklassen. På 2. plass kom Ukraina og på 3. Georgia.

Se hele resultatlisten i kvinneklassen

WGM Niina Koskela gjorde det best av de norske med 5 av 8 poeng. Sammen med førstebordspiller WIM Sheila Barth Sahl var hun den enste som tjente rating på det norske kvinnelaget.

Se alle resultatene for de norske kvinnene

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *