Hjem / Aktuelt / Nordic Queen: EU-støttet prosjekt skal gi kvinnesjakken fotfeste
Inngangen til vinterferien ble for 43 kvinnesjakkspillere brukt i Oslo. Kvinner fra Polen, Sverige og hele Norge fra Alta til Stavanger reiste til Oslo for kvinnesjakksamlingen Nordic Queen.

Nordic Queen: EU-støttet prosjekt skal gi kvinnesjakken fotfeste

DSC_5382
Primus motor WIM Sheila Barth Sahl underviste de høyest ratede spillerne på samlingen.

43 sjakkspillende kvinner la vinterferien til Oslo. Kvinner fra Polen, Sverige og hele Norge fra Alta til Stavanger reiste til Oslo for sjakksamlingen Nordic Queen.

– Vi har vært både på sightseeing og spilt og trent sjakk. Målet er å styrke oss jenter med tanke på at vi fortsatt skal delta i sjakkmiljøet i mange år fremover, sier initiativtakeren på norsk side, WIM Sheila Barth Sahl.

En brøkdel kvinner

DSC_5443thb
Alle rom i OSS’ lokaler ble brukt for å tilrette legge undervisningen til spillerenes nivå best mulig.

En uoffisiell opptelling sjakknytt har gjort av NSFs siste medlemslister for 2015 og 2016, viser 174 kvinner av 3556 spillere. Det blir i underkant av 5 %.

– Så lenge det er så få kvinnelige medlemmer i NSF, er det åpenbart at Nordic Queen og flere liknende prosjekter er nødvendige for å styrke og holde på de jentene vi har, sier WIM Sheila Barth Sahl.

Nordic Queen i Oslo er den første av tre langhelger i 2016. Den andre er i Polen i månedsskiftet juli/august og den tredje i Sverige i oktober. Prosjektet er støttet av EU og Erasmusmidler, samt alle de tre nasjonale sjakkforbundene.

DSC_5424thb
Det sosiale og sjakklige går hånd i hånd på Nordic Queen.

Vanskeligere å være jente i sjakken?

– Det er annerledes å være jente i sjakkmiljøet fordi vi er færre, men ikke nødvendigvis vanskeligere. Spesielt da vi var yngre opplevde vi at gutter ikke likte å tape for oss fordi vi var jenter, sier Hanna B. Kyrkjebø.

– Jenter får kanskje ikke den samme respekten når de er mindre? spør Maud Rødsmoen

DSC_5426thb
Teamwork og empowerment

– Men arrangørene blir jo veldig glade når vi melder oss på, nettopp fordi det er så få jenter, skyter Marte B Kyrkjebø inn.

– Umulig å rekruttere jenter

I fjor ble barnesjakklubben på Frøya startet, og 13 år gamle Emina Handanagic er en av ildsjelene bak klubben. Men de klarer ikke å rekruttere jenter til sjakk.

DSC_5434
13-åringen Emina Handanagic driver Frøya sjakklubb, men makter ikke rekruttere jenter.

–Vi har vært mange ganger i avisen, hengt opp plakater, spurt vennene våre, bedt rektor og lærerne på skolen om hjelp, men ingen jenter har blitt med, sier Emina.

Selv om klubben er fersk, har de allerede en god base på 10-15 spillere hver kveld, men ønsker seg flere jenter i klubben.

– De er rett og slett ikke interessert, virker det som. Vi har prøvd alt vi kan. Det er viktig at vi får flere jenter med i klubbene. Fordi hvis noen jenter plutselig kommer innom en klubb og ser at det bare er gutter der, tror jeg det er stor sjanse for at de ikke kommer igjen, forklarer Emina.

Hun er en av de som har reist lengst for å delta på Nordic Queen. Frøya er en øy 3-4 timers kjøretur nord for Trondheim, som det siste året har fått en oppblomstring i barnesjakkmiljøet.

DSC_5407thb
Workshop om kvinner i sjakken

– Nå er vi her for å lære å tro på oss selv, kanskje få noen tips til hvordan vi kan få jenter i klubben. Og for å bli bedre i sjakk, sier Emina.

– har dere blitt noe bedre, da?

– Ja, det blir vi, svarer Emina kontant.

Sjakk og sightseeing

Det har ikke skortet med sjakkinspirasjon i helgen. Høydepunktet var nok foredraget med Jon Ludvig Hammer fredag kveld, da han fortalte om kanskje sitt beste parti noen sinne.

DSC_5428thb
Sjakkworkshop: Hva skal til for at en kvinne blir verdensmester i sjakk?

Torsdagen var det for det meste sosialt. Gitt at det var første kveld sammen. Fredag gikk med til å lage sjakkfilm for deretter å se sjakkfilm (Pawn Sacrifice). Lørdag var det sightseeing og søndag var det sjakkworkshop og foredrag med Olympiatoppen.

Innimellom alle postene var det rikelig med sjakktrening, oppgaver, gjennomgang av partier. Da sjakknytt var på besøk søndag, var det en sjakkworkshop om hva som skal til for at en kvinne blir verdensmester i sjakk.

Sjakknytt kommer med en ny artikkel i løpet av uken om kvinnesjakk og workshoppene i Nordic Queen.

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.