Hjem / Aktuelt / Magnus Carlsen vant Qatar Masters Open
Magnus Carlsen er den første regjerende verdensmesteren som stiller i en åpen turnering siden Boris Spassky spilte i Vancouver i 1971! Som Spassky, måtte Carlsen dele førsteplassen, men etter stikk-kampen var det ikke noe tvil. Kinesiske Yu Yangyi ble feid av brettet med 2-0 i lynsjakken.

Magnus Carlsen vant Qatar Masters Open

Magnus Carlsen er den første regjerende verdensmesteren som stiller i en åpen turnering siden Boris Spassky spilte i Vancouver i 1971! Som Spassky, måtte Carlsen dele førsteplassen, men etter stikk-kampen var det ikke noe tvil. Kinesiske Yu Yangyi ble feid av brettet med 2-0 i lynsjakken.

I siste runde av Qatar Masters Open spilte Carlsen en rask remis mot Vladimir Kramnik. Dermed måtte han vente på partiet mellom Yu Yangyi og Wesley So før han fikk vite om han vant eller måtte ut i en stikkamp.

– Det gjør meg ikke noe å spille en stikkkamp, men det hadde vært fint å ta den enkle ruta, sa Magnus Carlsen i intervjuet etter langsjakkpartiet mot Vladimir Kramnik.

Carlsen på topp, Grandelius nr 30

Og fjorårsvinner Yu Yangyi vant partiet mot Wesley So etter like over 5 timer. Dermed ble det en lynsjakk-match om førsteplassen i turneringen. Her gjorde verdensmesteren kort prosess med Yangyi og vant 2-0.

– Så lenge man får 7 poeng må man jo være fornøyd. Det har gjennomgående vært veldig behagelig her, og spillet mitt har vært bra, sa Carlsen.

Dermed vant altså Magnus Carlsen sin 6. store turnering i år (se alle seire lengre ned i artikkelen). Yu Yangyi fikk den sure 2. plassen. Vladimir Kramnik tok 3. plassen på kvalitet foran landsmennene Sergey Karjakin og Sanan Sjugirov.

Endelig resultatliste

IM Johan-Sebastian Christiansen var den andre spilleren fra Norge som stilte. Han endte på en noe skuffende 123. plass. Men på veien dit spilte han seg opp til mange vunnede stillinger.

Nils Grandelius ble beste svenske på en 30. plass etter flere sterke resultater, blant annet remis mot Harikrishna og seier mot Matlakov som sort.

Kinesiske overraskelser

Den største overraskelsen i år, var nok likevel den kinesiske kontingenten. Hele 14 spillere fra Kina stilte, og årets snakkis var Yinglun Xu (CHN 2470), som uten tittel endte opp med en 9. plass med en sensasjonell 2800-prestasjon!

– Jeg er glad jeg ikke spiller i den kinesiske ligaen. Ikke fordi jeg ikke liker Kina, men fordi du har spillere som Xu som spiller som superstormestre, men er utrolig underratet, sa Carlsen i den offisielle sendingen.
WeiYi-Carlsen
Den store snakkisen før turneringen, var om vidunderbarnet Wei Yi og Magnus Carlsen skulle møtes. Yi derimot, hadde sin første dårlige turnering siden han fikk FIDE-rating, og var aldri med i tetkampen.

– Wei Yi er allerede nå en utrolig god spiller, han hadde bare en dårlig turnering. Det har han ikke hat mange av, men det måtte jo skje på et eller annet tidspunkt, sa Carlsen.

Når vi skriver januar, vil Wei Yi være på omtrent samme nivå som Magnus Carlsen var da han var like ung (se graf til høyre). Og mens Carlsen hadde to perioder, før han brøt 2600- og 2700-grensen, er det først nå Wei Yi har merket ordentlig motgang.

Kriseår?

FIDErating-difference1-2-1967-2015-v2Dermed er «kriseåret» 2015 avsluttet med følgende status:

  • 6 store turneringsseire (Tata Steel, Grenke Chess, Gashimov Memorial, VM i hurtigsjakk, London Chess og Qatar Masters)
  • Én 2. plass (Sinquefield Cup)
  • Én 6. plass (VM i lynsjakk)
  • Én 7. plass (Norway Chess)
  • Vinner av Grand Chess Tour
  • Tap av 18 ratingpoeng (fra 2862 1. januar 2015 til 2844 1. januar 2016)

Samtidig har utfordrerne til Magnus Carlsen vist seg å ikke bli sterkere. Han er 43 poeng foran nr 2 på ratinglisten og det er betraktelig lengre foran enn hva Kramnik, Anand og Topalov noensinne var!

Neste turnering for Magnus Carlsen blir Tata Steel i januar. Her blir det garantert et møte mellom nevnte Wei Yi og Magnus Carlsen.

Eksterne lenker:

 

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.