Hjem / Nyheter / Komodo vant TCEC sesong 8
Etter 100 partier i superfinalen, er vinneren av Top Chess Engine Championship (TCEC) kåret. Nok en gang vant Komodo superfinalen mot norske Stockfish.

Komodo vant TCEC sesong 8

Etter 100 partier i superfinalen, er vinneren av Top Chess Engine Championship (TCEC) kåret. Nok en gang vant Komodo superfinalen mot norske Stockfish.

TCEC regnes som det uoffisielle VM for sjakk-computere og etter tre kvalifiseringsrunder, ble superfinalen spilt mellom Komodo og Stockfish. Superfinalen ble over 100 partier, nesten en måneds kontiuerlig spill, med 50 forskjellige åpninger. Hver computer spilte åpningen én gang som hvit og én gang som sort. Komodo vant 9 partier og tapte 2, mens det ble spilt hele 89 remiser.

Komodo og Stockfish har i lang tid vært de to soleklart beste computerne og har møttes også i superfinalen i sesong 7.

Resultatliste, TCEC sesong 8, runde 4, superfinale:

  1. Komodo 9.3x     53,5 poeng
  2. Stockfish            46,5 poeng

Rundene i TCEC:

  1. To grupper med 12 computere hvor alle møter alle, totalt de 24 antatt beste computerne. De seks beste i hver gruppe går videre til 2. runde
  2. De 12 computerne som gikk videre fra 1. runde. Disse spiller alle mot alle to ganger slik at de får ett parti med hvit og ett med sort. De seks beste går videre til tredje runde
  3. De 6 computerne som gikk videre fra 2. runde. Disse spiller alle mot alle seks ganger, slik at de får tre partier med hvit og tre med sort. De to beste går videre til en superfinale
  4. Superfinale med de to beste fra 3. runde. Her spiller computerne 100 partier, 50 som sort og 50 som hvit med 50 forskjellige forhåndsprogrammerte, men ukjent, åpninger så de begge får spille samme åpning som både sort og hvit.

Norge og computersjakk

Norge er ledende innen computersjakk på flere måter:

  • Hans Arild Runde startet nettsiden liverating og introduserte fenomenet med liverating av verdens beste spillere. Han la ned siden, men hans idé lever videre på 2700chess.com som hele tiden oppdaterer ratingen til spillere over 2700 rating, samt har topp 100-liste for menn og topp 50-liste for kvinner.
  • TCEC, Thoresen Chess Engine Competition, er stiftet av nordmannen Martin Thoresen. Mesterskapet er det mest omfattende for sjakk-computere og regnes somdet uoffisielle VM for sjakk-computere
  • Stockfish er utviklet av normannen Tord Romstad
  • Sesse: Sesse driftes av en nordmann og lenker til en supercomputer på NTNU som under Magnus Carlsens turneringer analyserer hans partier. Supercomputeren benytter Stockfish til dette og regner dypere enn noen andre computere klarer å gjøre.

Stockfish

Stockfish er et sjakkprogram som er gratis og med åpen kildekode. I utgangspunktet ble programmet utviklet av nordmannen Tord Romstad, men nå har mange flere utviklere kommet med på laget. Programmet er lett tilgjengelig, og for mac kan du enklet laste ned appen fra nettsiden, mens om du bruker PC er det litt mer avansert, men fortsatt gratis. Les instruksjon her.

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.