Hjem / Aktuelt / FIDE-presidenten trer midlertidig av
Under et hasteinnkalt møte i FIDE søndag, har president Kirsan Ilyumzhinov midlertidig frasagt seg vervet som FIDE-president.

FIDE-presidenten trer midlertidig av

Under et hasteinnkalt møte i FIDE søndag, har president Kirsan Ilyumzhinov midlertidig frasagt seg vervet som FIDE-president.

Bakgrunnen er at Kirsan Ilyumzhinov er ilagt sanksjoner av det amerikanske finansdepartementet etter at han skal ha bistått syriske myndigheter med transaksjoner med ISIS.

Visepresidenten fungerer som president

Georgios Makropoulos Foto: FIDE
Georgios Makropoulos
Foto: FIDE

For to uker siden ble presidenten ilagt sanksjoner. Med rapporter om at både VM-matchen og VM i lyn- og hurtigsjakk skal legges til USA, ville det etterhvert blitt ganske vanskelig å være FIDE-president. Han valgte derfor selv å foreslå å midlertidig trekke seg.

Ilyumzhinov kan når som helst komme tilbake til makten, og har i ett intervju faktisk benektet at han har trukket seg, men per nå er visepresident Georgios Makropoulos fungerende president i FIDE.

– I forbindelse med at jeg har fått de aktive oppgavene til FIDE-presidenten, vil jeg bekjentgjøre at ingen endringer vil ta plass i vår organisasjon. Vi har en kalender med eventer vi følger, og jeg håper på støtte og forståelse fra alle nasjonene i FIDE, sa Makropoulos i en kommentar til RSport.

Makropoulos har i 30 år vært en edderkopp i FIDE og spunnet kontaktnett, og flere ganger har det vært spekulert i om han er den virkelige makthaveren i FIDE.

Saksøker USA for 50 milliarder dollar

Ilyhumzhinov spiller sjakk med den Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi i juni 2011.
Ilyhumzhinov spiller sjakk med den Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi i juni 2011.
Foto: FIDE

I et intervju med Life News, forteller Ilyumzhinov om planer om å saksøke USA.

– Vi har forespurt det amerikanske finansdepartementet om hvilke lovbrudd som skal være gjort, men har ikke fått noe svar. Så med assistanse fra mine advokater, planlegger vi nå å saksøke for tort og svie og en offisiell unnskyldning. Det vil bli minst 50 milliarder dollar, sa Ilyumzhinov i intervjuet.

Ilyumzhinov fastholder at hans eneste forbindelse med Syria er på grunn av sjakk

– Jeg var på offisielt oppdrag i Syria for to år siden. Da holdt vi en barneturnering der og jeg møtte landets ledere. Det er ingen økonomiske eller forretningsmessige forbindelser der, sa Ilyhumzhinov.

Ilyumzhinov – ikke et skolelys

Kirsan Ilyumzhinov Foto: FIDE
Kirsan Ilyumzhinov
Foto: FIDE

Sanksjonene er bare den siste i en lang rekke kontroverser som Ilyumzhinov tidligere også har vært i.

Mest graverende er beskyldningene om at hadde en finger med i spillet i drapet på den regimekritiske journalisten Larisa Yudina. To av de tre som tilstod mordet jobbet for Ilyumzhinov, men ingen bevis er funnet for at Ilyumzhinov hadde noe med drapet å gjøre.

Under talen til Ilyumzhinov, rett før valget i Tromsø skulle ta til, hadde Kasparov sagt at han skulle tilføre FIDE og utviklingsarbeidet 10 millioner friske dollar. Da svarte Ilyumzhinov at han skulle tilføre sjakken 20 millioner friske dollar. Det viste seg senere at han ikke mente friske penger, og at 19,5 av millionenene allerede var blitt brukt. Til sammenlikning har FIDE et budsjett på 2-3 millioner dollar årlig.

Mest kjent er han kanskje likevel for at han er blitt bortført av romvesner.

Det spekuleres også i om FIDE-presidentens reiser for å fremme sjakk sin finansieres av FIDE, er personlige arbeidsreiser for å fremme Ilyumzhinovs personlige forretninger. Les også: Sjekk FIDE-presidentens enorme reiseutgiaver [Sjakkbloggen]

Tidligere i år, annonserte han også at sjakk skal bli demonstrasjonsidrett i vinter-OL 2018, men ingen nyheter har enda kommet fra offisielle OL-kilder ang. dette.

Uttalelse fra Norges sjakkforbund

Presidenten i Norges sjakkforbund, Bjørn Salvesen, rykket ut på Facebook med en kommentar til saken:

Bjørn Salvesen, president i Norges sjakkforbund
Bjørn Salvesen, president i Norges sjakkforbund

Sjakkvenner,

Storpolitikken har igjen involvert sjakkverdenen.

De som husker, eller har lest om, gigantmøtet i 1972 mellom Bobby Fischer (USA) og Boris Spasskij (Sovjetunionen) har fått med seg det godt synlige bakteppet av Den kalde krigen i den matchen. På sett og vis fikk sjakk sitt internasjonale gjennombrudd med den vanvittige oppmerksomheten verdenspressen viet matchen i Reykjavik.

Men denne gang er oppmerksomheten av en annen karakter. Nå har USA klebet presidenten i FIDE (Det internasjonale sjakkforbundet) til forretninger med regimet til Syrias diktator Assad.

Som tidligere President i den autonome russiske republikken Kalmykia, pleiet Kirsan Ilyumzhinov nære forbindelser til Russlands president Putin. Det er jo for så vidt helt naturlig. Men eventuelt business med Assadregimet i ly av dette vennskapet er av en annen og langt mer bekymringsfull karakter.

Sant eller usant – sjakkverdenen er ikke tjent med denne type oppmerksomhet.

Bjørn Salvesen
President i Norges Sjakkforbund

 

Les også dekningen på chess.com, chess24.com, chessbase, FIDE.com og Aftenposten

Russiske nyheter er oversatt via Google Translate.

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *