Hjem / Aktuelt / Carlsen vant London Chess Classic og Grand Chess Tour!
Magnus Carlsen gjorde akkurat som han måtte og vant alt. Men tiebreak-kontroverser ble den store snakkisen. Maxime Vachier-Lagrave slo Anish Giri i stikk-kamp, men endte 3. plass, bak Giri. Dermed misser Vachier-Lagrave Grand Chess Tour 2016 også.

Carlsen vant London Chess Classic og Grand Chess Tour!

LondonChessClassicsGCT

Magnus Carlsen gjorde akkurat som han måtte og vant alt i London Chess Classic. Men tiebreak-kontroverser ble den store snakkisen. Maxime Vachier-Lagrave slo Anish Giri i stikk-kamp, men endte 3. plass, bak Giri. Dermed misser Vachier-Lagrave Grand Chess Tour 2016 også.

I siste runde endte alle andre partier enn Magnus Carlsens parti remis. Dermed var det opp til Carlsen å slå Alexander Grischuk for å dele førsteplassen i London Chess Classic og spille stikk-kamp om 1. plassen.

Grischuk kom inn i sin vante tidsnød og i en forferdelig taktisk stilling hadde Grischuk bare minutter igjen på klokka, men en taktisk knockout klar mot Carlsen:

carlsen-grischuk

Her fant han imidelertid ikke det viktige 30…Txg4 og slo tilbake bonden på e6. Dermed fikk Magnus forenklet stillingen noe. Når Grischuk så ofret et tårn for en evig-sjakk, men ikke var presis nok, var seieren i boks.

Omspill om 1. plassen

Siden Magnus Carlsen slo Alexander Grischuk som havnet så høyt oppe, fikk han best kvalitet av alle. I reglene stod det da at nr 2 og 3 på kvalitet skulle møte hverandre i en stikk-kamp om å få spille om 1. plassen. Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave vant begge som sort og i armageddon-oppgjøret vant også Vachier-Lagrave som sort. Dermed ble det Carlsen-Vachier-Lagrave i finalen i omspillet om førsteplassen.

I første hurtigsjakkparti var vi på vei mot en klassisk Carlsen-seier, men plutselig hadde han oversett et trekk og det var teoretisk remis. Helt til Vachier-Lagrave gikk på et lite sluttspillstriks.

1-0 til Carlsen.

I andre hurtigsjakkparti var Vachier-Lagrave enda mer tannløs enn i det første. Da det mot slutten kun var Carlsen som kunne vinne partiet, tilbød Vachier-Lagrave.

1,5-0,5 til Carlsen og med det vant Magnus Carlsen både London Chess og Grand Chess Tour sammenlagt!

Det var Carlsens fjerde seier i en superturnering i år. Det er like mange som hans «beste» år 2010 og 2011. Dermed er han oppe i 25 seire totalt og er nr 3 på adelskalenderen over seire i nyere tid.

Omspills-kontroverser

Både under og i etterkant var det to punkter ved omspillet som både spillerne og kommentatorene bet seg merke i:

 1. At Carlsen skulle gå rett til omspillets finale ga han en urettferdig fordel. Dette har vært klart i reglene ganske lenge, men det var først når det skjedde, at det ble påpekt. Både Giri, Nakamura, Susan Polgar og flere uttrykte overraskelse over dette, noe de norske kommentatorene Hans Olav Lahlum, Ellen Carlsen og Johan Salomon også gjorde.
 2. Omspillet mellom Giri, Vachier-Lagrave og Carlsen var kun om 1. plassen. Dette var såpass uklart at arrangøren måtte opplyse om dette i kommentatorrommet og på twitter mens det omspillet pågikk. Dette fikk det resultatet at Vachier-Lagrave slo Giri, men likevel havnet på 3. plass i LCC. Noe som igjen førte til at han ikke blir tatt ut til Grand Chess Tour 2016. Hvis han hadde fått det som de fleste vil anse som en rettferdig 2. plass i LCC, ville han blitt nr 3 totalt i Grand Chess Tour 2015 og blitt invitert inn i GCT 2016.

London Chess Classics

Dermed vant Magnus Carlsen i natt sin fjerde store turneringsseier i år.

Endelig resultatliste:

 1. Magnus Carlsen, 5,5 poeng
 2. Anish Giri
 3. Maxime Vachier-Lagrave
 4. Levon Aronian, 5 poeng
 5. Alexander Grischuk, 4,5 poeng
 6. Fabiano Caruana
 7. Michael Adams
 8. Hikaru Nakamura, 4 poeng
 9. Viswanathan Anand, 3,5 poeng
 10. Veselin Topalov, 2,5 poeng

Komplette resultatlister, partier mm

Grand Chess Tour

Etter en forferdelig start i Norway Chess (NC), vant Magnus Carlsen altså hele Grand Chess Tour etter en andreplass i Sinquefield Cup (SC) og en førsteplass i London endte han 3 tour-poeng foran Anish Giri, som igjen var ett poeng foran Levon Aronian.

Disse tre sopte med seg mest premiepenger totalt etter at GCT-bonusen også er lagt til:

Nr Spiller Land NC SC LCC GCT-total Premiepenger
1 Magnus Carlsen Norge 4 10 12 26 1,87 mill
2 Anish Giri Nederland 7 6 10 23 1,35 mill
3 Levon Aronian Armenia 2 13 7 22 1,25 mill
4 Maxime Vachier-Lagrave Frankrike 5 7 8 20 780k
5 Hikaru Nakamura USA 8 8 3 19 825k
6 Veselin Topalov Bulgaria 13 4 1 18 910k
7 Fabiano Caruana USA 6 3 6 15 565k
8 Viswanathan Anand India 10 2 2 14 700k
9 Alexander Grischuk Russland 3 5 4 12 435k

I 2016-utgaven av Grand Chess Tour er de tre beste fra GCT 2015 invitert i tillegg til de med høyest snittrating gjennom 2015. Grunnet uklare regler var Sjakknytt ikke helt presis på twitter i natt, men følgende spillere får invitasjon til Grand Chess Tour 2015:

 1. Magnus Carlsen (nr 1 2015)
 2. Anish Giri (nr 2 2015)
 3. Levon Aronian (nr 3 2015)
 4. Veselin Topalov (rating)
 5. Fabiano Caruana (rating)
 6. Vishvanathan Anand (rating)
 7. Hikaru Nakamura (rating)
 8. Vladimir Kramnik (rating)
 9. Wesley So (rating)

Hvis én takker nei, er neste på listen Alexander Grischuk og deretter Ling Diren.

Mer informasjon om Grand Chess Tour, regler, resultater osv.

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.