Hjem / Nyheter / Er dette sjakk-OLs sprøeste parti?
Richard Rapport (HUN 2752) og Alexei Shirov (LAT 2673) er kjent som villmenn ved brettet. Se hvordan det gikk da det møttes til dyst i OL!

Er dette sjakk-OLs sprøeste parti?

Richard Rapport (HUN 2752) og Alexei Shirov (LAT 2673) er kjent som villmenn ved brettet. Se hvordan det gikk da det møttes til dyst i OL!

Richard Rapport, Ungarn. Foto: Vincent Bloothoofd (Tata Steel)
Richard Rapport, Ungarn. Foto: Vincent Bloothoofd (Tata Steel)

20-åringen Richard Rapport har hatt sitt beste sjakkår noensinne og nådd 2752 i rating og nr 16 på verdensrankingen. Ungareren er den 7. yngste stormester noen sinne. Han fikk tittelen 13 år og 11 måneder gammel i 2010. I det siste har han blitt kjent for en fryktinngytende angrepsvilje og for sin ganske originale sjakk.

Alexei Shirov er en dreven sjakkspiller i verdenseliten, men ikke mindre angrepsvillig av den grunn. Shirov var på sitt beste nr 2 på verdensrankingen (i 1994) og hadde samme år 2740 i rating. Hans høyeste ratingtall er 2755 fra januar 2008. Shirov liker kompliserte stillinger og angrep og blir ofte sammenliknet med Mikhail Tal, trollmannen fra Riga.

Dermed passet deg også godt at partiet fulgte et oppgjør mellom nettopp Tal og Keres fra Moskva i 1973. Det måtte bli kaos når disse to spillerne møttes. Richard Rapport strakte labb etter bare 22 trekk. Dermed står Latvia med 8 av 10 poeng, like mange som Norge, mens Ungarn står på 6/10. Se resultatlista for åpen klasse her.

OBS! Har du problemer med å se partiet under, prøv å se det her

Shirov – Rapport: 1-0

Last ned PGN-fil her

Kilder: Daniel King, powerplay / Chessbase

Les også: Runde 5: Kvinnelaget klatrer etter knepen seier mot underdogs

Les også: Runde 5: Laget i åpen klasse på delt 7. plass før hviledagen!

Runde 6 starter torsdag 8. september kl 13:00

Belgia mot Norge i Sjakk-OL i Baku. Foto: David Llada
Belgia mot Norge i Sjakk-OL i Baku. Foto: David Llada

I runde 6, møter Norge Filippinene i åpen klasse. Filippinene er rangert som nr 53 i sjakk-OL og med på laget er GM Eugenio Torre (2447). Torre er med i sin 23. sjakkolympiade. Han har deltatt i alle sjakk-OL siden 1970 med unntak av 2008. Han er ble også den første asiatiske stormester da han fikk tittelen i 1974.

Kvinnelaget møter Italia som er rangert som nr 20 i turneringen og har IM Olga Zimina (ITA 2389) på toppbordet. Med snittrating på 2304 ligger de drøye 150 poeng foran Norge som har snittrating på 2137

Partier kan følges på chess24.com [åpen klasse | kvinneklassen], Chessbomb og Chessdom, samt fire norske partier på Sesse.

Sjakknytts saker om sjakk-OL

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *