Nå henter Moss Schakklub opp turneringskonseptet «Maratonlyn», som sist ble spilt i 2005*. Med 48 spillere påmeldt (per nå), skal godt over 1000 lynpartier spilles på lørdag.
– Vi har fått flere henvendelser fra både klubber og spillere rundt om i landet i håp om at vi skulle relansere konseptet, sier Thomas Wasenius, leder av Moss Schakklub til Sjakknytt.
Hammertime?
Suveren norgestoer, GM Jon Ludvig Hammer, har tydeligvis lagt deler av OL-forberedelsene til Moss. Han er påmeldt i helmaraton-gruppen, altså de som spiller 50 partier, og er soleklar favoritt.
– Vi håper å komme opp i et deltakerantall på mellom 60 og 80 spillere, kanskje enda høyere nå som norgestoeren har meldt seg på, sier Wasenius.
Hammer var suveren i lørdagens lynturnering hos OSS, hvor han tok 9 av 9 poeng, men å ta 50 av 50 i Maraton lyn er nok en betydelig vanskeligere utfordring!
Beregnet tid? 10-12-timer.
Verdensrekorden i maraton er 2 timer, 2 minutter og 57 sekunder. Men de som løper maraton, skal bare tilbakelegge 42 kilometer. I lynmaraton skal 50 partier tilbakelegges, og det tar betraktelig lenger tid.
– Du må regne med å bruke et sted mellom 10-12 timer på lynsjakk hvis du stiller, men det blir også en lengre pause etter fullført halvmaraton, betrygger klubblederen.
Turneringen spilles i vakre omgivelser ved Vansjø, og klubblederen lover romslig spilleplass.
– Lokalene våre er helt fantastiske med en nydelig beliggenhet med utsikt over Vansjø, med stor flott uteområde som man kan slappe av. Og eventuelt få god førstehjelp når kondisjonen begynner å skorte på, avslutter han.
Turneringsinformasjon
Turneringen spilles lørdag 20. august i Vansjø båtforening. Siste oppmøte er kl 09:30 med turneringsstart kl 10:00.
Påmelding, resultater og mer informasjon på turneringsservice.
*Det ble spilt Maratonlyn i Stavanger både i 2013 og 2011, men ikke som del av NGP.
Spilleregler for Maratonlynsjakk
1.runde er seedingsrunden. Spillerne sorteres etter rating og inndeles i 6 seeding grupper. I hver spillegruppe plukker man en spiller fra hver seedingsgruppe. I første omgang blir det da stor forskjell i spillestyrke i hver gruppe.
Etter hvert femte parti samles alle kortene inn og sorteres på nytt. Hver gruppe inndeles slik at de seks spillere som plasseres i samme gruppe har omtrent samme poengsum. Rekkefølge i sorteringen er flest scorede poeng, flest scorede poeng siste 5 runder (for å få litt variasjon i innbyrdes rekkefølge) så evt startnummer. De seks øverste i bunken danner gruppe 1, de seks neste gruppe 2 osv. i påfølgende omgang.
I denne type turnering kan samme to spillere i teorien møte hverandre i alle omganger, dvs 10 ganger. Det gir flere muligheter til revansje utover turneringen.
Det spilles med de farger man får tildelt når man flytter seg til neste plass. Det medfører at man utover i turneringen kan få mange hvite på rad og tilsvarende sorte. Det jevner seg litt ut gjennom rundene, men man kan kanskje risikere å få over 30 hvite eller sorte partier.
Det er to fargeregler som følges, hvis man møter en motstander som man har møtt før så skal man spille motsatt farge av hva man hadde i forrige parti mot vedkommende spiller. Brettet skal ikke snus tilbake etter endt parti. I tillegg er det en spiller ved hvert bord som ikke roterer, denne skal snu brettet etter hvert parti (merk han følger også motsatt farge ved møte av tidligere motstander).
Sluttresultatet avgjøres av sum poeng i turneringen. Som kvalitetsberegning ved poenglikhet avgjøres rekkefølgen ved å summere hvilket bord spilleren har sittet på i de 8 siste omgangene. Har man sittet på 1.bord i alle disse omgangene så har man 8 i kvalitet. Lavere sum er bedre enn høyere sum, lavest kvalitetssum angir at man har sittet på tøffere bord underveis i turneringen. Ved fortsatt likhet, innbyrdes oppgjør.