Hjem / Nyheter / Aryan Tari med sjakk-sensasjon!
16-åringen er klar for World Chess Cup - ett år før det arrangeres!

Aryan Tari med sjakk-sensasjon!

GM Aryan Tari Norges 12. stormester 2015 Foto: Gyro
GM Aryan Tari
Norges 12. stormester
2015
Foto: Gyro

16-åringen er klar for World Chess Cup – ett år før det arrangeres!

Aryan Tari gamblet med en rask remis i siste runde i EM i sjakk. Og det holdt – med nød og neppe!

Lang ventetid

Aryan Tari avsluttet med en rask stormesterremis på 14 trekk mot GM Robert Hovhannisyan (ARM 2632). Og med remisen og 7,5 poeng totalt, var det bare å vente.

7,5 poeng er nemlig det som normalt kreves for en plass blant de 23 beste i EM. Plasseringen som gir deltakerplass i World Chess Cup, den prestisjetunge utslagsturneringen som Sergey Karjakin vant i fjor. Og hvor de to beste er kvalifisert til Kandidatturneringen 2018.

Med dårlig kvalitetsberegning, ble det lang ventetid for det norske håpet. Men gamblingen holdt!

16 år gamle Aryan Tari som blir 17 neste lørdag, kan ta bursdagsfeiringen på forskudd. Med 7,5 poeng og hårfint bedre kvalitet enn de andre, tok han en sensasjonell 22. plass i EM i sjakk. Dermed sikret også 16-åringen seg en plass i en av de mest prestisjetunge turneringene neste år: World Chess Cup i Georgia.

Kjempeturnering

Det var GM Jon Ludvig Hammer som var det store norske håpet i EM i sjakk, men fra sin forhåndsrangering som nr 10, tapte han overraskende flere partier og var aldri med i tetkampen.

Aryan Tari, derimot, har storspilt gjennom turneringen, etter at han tapte mot russiske Dreev i andre runde fikk han opp dampen. Med totalt 5 seire, 5 remiser og 1 tap, har den unge stormesteren all grunn til å være fornøyd.

I går nedspilte han den sterke stormesteren Ivan Saric (CRO 2650) med de sorte brikkene. To dager tidligere hadde han nedspilt GM Mykhaylo Oleksiyenko (IUKR 2622), også med de sorte brikkene.

Totalt går Aryan opp hele 17 ratingpoeng på EM og har nå uoffisielle 2575. Før året er omme, kan han fort passere 2600!

Årets EM i sjakk er uten tvil Aryan Taris sterkeste turneringsresultat. Hittil.

Hvem vet hva som vil skje i World Cup 2017, når den spilles i hovedstaden Tbilisi i Georgia 1. til 25. september 2017?

Les mer om Aryan Tari, Norges 12. stormester.

Inarkiev suveren Europamester

Det ble russisk seier i mesterskapet. Ernesto Inarkiev (RUS 2686) vant 7 av 11 partier og spilte remis i resten. Han fikk dermed 9 poeng på de 11 rundene og vant halvpoenget foran Litauske Igor Kovalenko (2644).

Inarkiev har spilt så sterkt i de siste turneringene at han har gått opp 43 ratingpoeng og setter en personlig ratingrekord med 22 poeng. Med 2729 er han inne på en 27. plass på verdensrankingen til 2700chess.com

Resultater:

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.