Er ikke alle i familien like interessert i sjakk? Fortvil ikke, sjakkferie er fullt mulig likevel! Sjekk mulighetene her.
Av Ole Petter Pedersen, Sjakklubben Kampen på Brettet
De fire siste årene har min gode kone og jeg hvert år reist til delvis helt nye steder med to mål: ha flotte opplevelser i by eller på strand (gjerne begge deler) og få spilt sjakk – gjerne i turneringer få har hørt om i Norge.
Eneste nordmann ingen hindring
De siste dagene har jeg spilt en av en rekke turneringer som i sommer går under navnet Portugal Chess (sjekk Facebo
ok-sidene her), iherdig og godt organisert av primus motor Carlos Carneiro (POR 2209).
Jeg var eneste nordmann i feltet på om lag 40 spillere, noe som var helt i orden. Med sju spillere over 2000 i rating fikk jeg også muligheten til å møte spillere langt bedre enn meg, noe som er litt sjelden for oss trygt nede på 1300-tallet i norsk rating.
En ting er at det er gøy å møte spillere fra helt andre sjakkulturer – selv over brettet er det slike forskjeller, i alle fall på klubbspillernivå – men sjakken gir også en anledning til å dra til steder som kanskje ikke ellers hadde stått på reiselista.
For min del gikk turneringen ganske bra, med 5. plass og best av de under 2000 – noe som også ga en liten pengepremie. Det skadet selvsagt ikke!
Carlos ønsker flere deltakere, og har fortsatt plass på noen av turneringene i august.
I en hyggelig atmosfære var det feltets eneste GM, Keith Spraggett (CAN 2533), som sikret seieren en runde før slutt. Spraggett, som opprinnelig er fra Canada men har bodd i Portugal i mange år, holdt også sjakkleksjoner på kveldene for de som ikke heller ble lokket av lokal sjømat på nærliggende restauranter.
Ferie først, sjakk dernest
La ikke sjakken dominere oppholdet. Når partiet er over er det tid for å være turist, oppdage steder, ta et bad eller finne noe annet morsomt å gjøre. Registrer gjerne trekkene dine på mobilen, men vent med de dype analysene til du kommer hjem! Dette er turneringer for deg som vil ha det gøy, ikke for deg som skal ha normer og den slags.
Ofte er turneringene 7 eller til nød 9 runder med 90 minutters tenketid, og 30 sekunder tillegg per trekk. Tid i massevis normalt, og samtidig såpass kort at partiene sjelden varer over 3 timer. Igjen – nok av tid til ferie med resten av reisefølget!
Reis et sted du ellers ikke ville dratt til! Det kan høres litt rart ut, men om dere er som meg og min kone har dere mange reisemål på lista. En sjakkturnering i Split kan sørge for at det endelig blir den turen til Kroatia som “alltid” har stått på 6. plass på lista i flere år
Planlegg! Er det lurt å bo på turneringshotellet, eller er det bedre å bo mer sentralt? Er det smart med leiebil for å komme litt mer rundt på formiddagene før dagens runde? Hvis målet med turen er å ha gode opplevelser sammen med reisefølget kan det være bedre å bo et annet sted enn der turneringen er. Da jeg spilte i Split for to år siden bodde i vi sentrum, heldigvis. Spillestedet var et kvarters sykkeltur unna, men det var på et sted som var fullstendig øde på kveldstid – langt unna de herlige restaurantene i sentrum.
Her noen av stedene du kan besøke i sommer
Senere i sommer kan du enten dra til en av Carlos’ turneringer i Portugal, eller til noen av disse stedene – dette er bare et utvalg jeg har funnet på http://chess-calendar.eu/index.php.
1. – 5. august: Turnering i Girona, Spania
1. – 8. august: 22. internasjonale sjakkfestival i Chambery, Frankrike
5. – 12. august: Praha Open, Tsjekkia
5. – 13. august: FIDE Open i Stare Mesto, Tsjekkia
11. – 18. august: 17. åpne internasjonal turnering i Figueres, Spania
18. – 21. august: Davos Summer Open, Sveits
17. – 28. august: St. Petersburg Summer Tournament, Russland
7. – 11. oktober: Prague Chess Train, som i år går fra Praha via Regensburg, Innsbruck, Salzburg, Cesky Krumlov og tilbake til Praha. Dette er en hurtigsjakkturnering som spilles mens toget forflytter seg rundt i Sentral-Europa (sjekk nettsidene her). Vi var to norske deltakere i fjor, og en drøss svenske. Det er en flott tur også for ledsagere, med masse tid til kulturelle opplevelser.
Ikke bare ferie…
Men ok, vi kan ikke bare ha ferie heller. I dette partiet mot Antonio Castellanos Bogalo (ESP 2011) hadde jeg her en taktisk mulighet jeg ikke så, og som nok frarøvet meg muligheten til å spille mot stormester Spraggett i runden etter:
Hvordan vinner hvit? (Pedersen – Bogalo 0-1, Portugal Chess Summer Caparica 2016)
Resultatene fra Caparica finner du her.