Hjem / Nyheter / Reisebrev fra sjakk-VM for amatører
Ti nordmenn deltok i sjakk-VM for amatører på Kos i pinseuken. Det gikk riktig så bra, spesielt for Groruddalen sjakklubb, og Leif-Runar Forsth, lederen for klubben har sendt inn et leserbrev:

Reisebrev fra sjakk-VM for amatører

Ti nordmenn deltok i sjakk-VM for amatører på Kos i pinseuken. Det gikk riktig så bra, spesielt for Groruddalen sjakklubb, og Leif-Runar Forsth, lederen for klubben har sendt inn et leserbrev:

All tekst og foto: Leif-Runar Forsth, Groruddalen sjakklubb

2. plass i dramatisk sjakk VM

Ti nordmenn deltok i amatørenes sjakk VM på Kos fra 7. til 15. mai. Benjamin Fjellheim ledet sin klasse det meste av turneringen og endte til slutt på en 2. plass. Haakon Wright ledet sensasjonelt sin klasse, og endte til slutt på en fin femteplass. Turneringen ble i begge disse klassene avgjort i siste runde.

Norge og Groruddalen i sjakk VM

Hviledag for de norske spillerne i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth
Hviledag for de norske spillerne i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth

Seks spillere fra Groruddalen sjakklubb var med. Lagkaptein Ove Johansen hadde med seg klubbkameratene Haakon Wright, Benjamin Fjellheim, Sivakumar Padigalingam, Trond Nygaard og Leif-Runar Forsth. Alle hadde trent hardt før VM turneringen og dro nedover med topp motivasjon.

Bodil Nordvik var med som reiseleder og Robert Wright som assisterende lagleder og VM-fotograf. I tillegg deltok fire andre nordmenn, Cato Bekkesletten (1911), Michael W. Fuglesang (OSS), Henrik Egeland (1911) og Ola Torstein Endresen (Sortland sjakklubb) .

VM turneringen ble Groruddalen sjakklubbs til nå største suksess.

Klasse D: Dramatikk til siste runde

5 nordmenn deltok i klasse D der deltakerne hadde ratingtall fra 1600 til 1800.

Benjamin Fjellheim gjorde det best av disse. Benjamin var forhåndsranket som nummer 44 i klassen med 74 deltakere. Det var derfor sensasjonelt da Benjamin tok ledelsen allerede fra de første rundene og beholdt denne gjennom turneringen. Etter seks runder ledet han sin klasse alene med 5 ½ poeng av 6 mulige. Han hadde da slått spillere som var antatt langt sterkere en ham.

2. plass til Benjamin Fjellheim i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth
2. plass til Benjamin Fjellheim i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth

Etter hviledagen gjensto det tre partier. Optimismen var høy i den norske leieren etter Benjamins storspill. I syvende runde ventet nok en sterk motspiller. Det ble nok en seier. Åttende og nest siste runde ble et dramatisk og jevnt sjakkparti. Det så lenge ut til å bli en ny seier eller i det minste en remis. En liten feil gjorde at det ble Benjamins første tap i turneringen. I slike stunder trøster sjakkspillere seg ofte med at også de beste gjør feil, selv Magnus Carlsen. Hadde Benjamin klart remis i dette partiet, hadde han blitt verdensmester i sin klasse.

Det var jevnt før den siste og avgjørende runde. Hvem som ble verdensmester og de øvrige topplasseringene i klassen, ville avgjøres i siste runde. Benjamins siste parti ble dramatisk på flere måter. Han lå an til en klar seier, da det oppsto en feil med motspillerens klokke. Partiet ble stoppet og dommerne måtte trå til. Dette ble etter hvert oppklart, og Benjamin vant partiet. Det var da klart at han ville få første eller annen plass. Hovedkonkurrenten greide seg med remis i siste runde og det ble det. Benjamin ble derfor sølvvinner med syv av ni poeng, bare et halvt poeng fra verdensmestertittelen.

Michael W. Fuglesang var med 5,5 poeng og 13 plass nest best av de norske. Tett etter ham fulgte Cato Bekkesletten på en 15 plass, også han med 5,5 poeng. Henrik Egeland gjorde også en god turnering med 4,5 poeng. Ove Johansen spilte en god turnering, men ikke sensasjonelt slik Benjamin hadde gjort. Han fikk tre poeng, noe som var et solid resultat i denne harde konkurransen.

Gruppe D: Resultatliste | Norske resultater

Klasse E: Nesten pallplass

De norske spillerne i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth
De norske spillerne i sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth

To nordmenn, Ola Torstein Endresen og Trond Nygaard, deltok i klasse E der deltakerne hadde ratingtall fra 1400 til 1600. Ola hadde to tredjeplasser fra tidligere deltagelser i denne turneringen og stilte med store ambisjoner.

Han spilte nok en god turnering og endte med 6 poeng og en femteplass. Bare et halvt poeng skilte opp til en ny tredjeplass.

Trond var ranket som nummer 33 i sin klasse. Også han gjorde en solid turnering med 4 ½ av 9 mulige poeng. Dette ga en 20 plass i klassen. Et meget respektabelt resultat, som viste at også han hang godt med i den harde konkurransen som et VM er.

Gruppe E: Resultatliste | Norske resultater

Klasse F: Nesten verdensmester

Haakon Wright, Leif-Runar Forsth og Sivakumar Padigalingam stilte i klasse F der deltakerne hadde ratingtall fra 1200 til 1400. Både Haakon og Leif-Runar hadde en god start. De vant sitt første parti og spilte remis i sitt andre.

Haakon mot Leif-Runar i tredje runde sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth
Haakon mot Leif-Runar i tredje runde sjakk-VM for amatører. Foto: Leif-Runar Forsth

I tredje runde trakk de hverandre. Det var det eneste partiet der nordmenn spilte mot hverandre. Klubbkameratene hadde spilt mange partier mot hverandre hjemme i Norge og visste begge at de var i stand til å vinne over den andre. Haakon, som nettopp var blitt Oslo-mester i sin klasse, var nok favoritt. Det ble et langt og hardt parti der det lenge var uklart hvordan det ville ende. Etter fire og en halv times spill, avgjorde Haakon det og vant dette innbyrdes oppgjøret.

Haakon som snart fyller femten, var den desidert yngste i sin klasse. De andre deltakerne var voksne. Mange hadde lang erfaring og hadde spilt mange krevende turneringer. Haakon sto derfor for en enda større sensasjon enn Benjamin, da han gikk fra seier til seier. Etter seks runder var han ubeseiret og ledet klassen alene med 5 ½ av 6 mulige poeng.

Også Haakon hadde slått antatt sterkere spillere. Presset ble imidlertid stort og han tapte nå de neste partiene. Flere av partiene var jevne og kunne fort ha endt med seier. Også her ble alt avgjort i det siste partiet.

Da også dette ble tap, endte Haakon på femteplass med 5 ½ poeng, bare 1 ½ poeng bak vinneren og ett poeng fra tredjeplassen. Dette var et fantastisk godt resultat av VM debutanten i en slik hard turnering. Han var forståelig nok likevel ikke helt fornøyd etter den strålende starten på turneringen.

Leif-Runar hadde falt av etter sin gode start på turneringen. Han spilte imidlertid bedre og bedre utover i turneringen og tok opp jakten på teten. Men spurten startet for seint. Med tre av tre seiere på de siste partiene, endte også han med 5 ½ poeng, noe som ga ham en syvendeplass.

Den tredje av Groruddølene i denne klassen, Siva fikk 2 ½ poeng. Han hang absolutt med i turneringen og med noe mer erfaring kunne han ha vunnet flere av sine partier. Han lovet å komme sterkere tilbake neste år.

Gruppe F: Resultatliste | Norske resultater

7 grupper

Det spilles altså i 7 grupper i turneringen:

  1. 2201-2400 i FIDE-rating: Resultatliste
  2. 2001-2200 i FIDE-rating: Resultatliste
  3. 1801-2000 i FIDE-rating: Resultatliste
  4. 1601-1800 i FIDE-rating: Resultatliste | Norske resultater
  5. 1401-1600 i FIDE-rating: Resultatliste | Norske resultater
  6. 1201-1400 i FIDE-rating: Resultatliste | Norske resultater
  7. 0-1200 i FIDE-rating: Resultatliste

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.