To nordmenn spilte den tsjekkiske turneringen Sjakktoget. En av dem, Reidar Angell Hansen fra Stiftelsen mot posisjonsspill og anerkjent åpningsteori har sendt inn et reisebrev.
Sjakktoget er en slags ferie-turnering på et tog mellom europeiske storbyer. Sjakkturnering på toget – ferie i storbyene.
All tekst og foto: Reidar Angell Hansen
Nevnt i en bisetning
En kveld før jul i fjor, nevnte en sjakkspiller i klubben min noe om et sjakktog i en bisetning. Da jeg kom hjem senere på kvelden googlet jeg dette og fant raskt informasjon om turen og påmeldingsinformasjon. En knapp uke etterpå hadde jeg meldt meg på sjakktoget 2015 som skulle inneholde 11 uratede hurtigsjakkpartier (20 min + 10 s) i tidsrommet 9. – 13. oktober. Ruta var Praha – Dresden – Wroclaw – Bratislava – Wien – Praha. Overnatting på hotell i byer hvor toget stoppet.
Kona ville være med, men skulle ikke spille sjakk. Det går helt fint! Sjakktoget er en egen vogn for følge på turden! De 20 beste bordene spilte i vognene nærmest spisevognene, mens de 4 andre spillevognene, for spillere lenger ned på resultatlista, spilte i togkupeer.
Stor var spenningen da vi ankom hovedjernbanestasjonen i Praha. Det var registrering og høytidlig åpningssermoni i regjeringens losje på jernbanen. Denne er stengt for publikum, men ikke for sjakkspillere på sjakktoget.
120 deltakere fra 19 land, hvor to var fra Norge. De landene som var representert med fleste spillere var Tsjekkia og Tyskland. Det var også en ganske stor kontingent fra Sverige.
Første parti
I første parti spilte jeg mot en spiller fra Tsjekkia med 2043 i rating. Han sa at han ikke hadde spilt på lenge og var veldig rusten, og at en venn hadde oppfordret han å bli med på toget.
Vi hadde en lang hyggelig prat før partiet startet. Når toget begynte å bevege seg, begynte også vi å bevege brikkene. Det ble litt fliring i starten da toget ut av stasjonen kom i noen kurver og den hvite kongen vippet fram og tilbake.
Det å spille sjakk på toget var egentlig ikke noe problem. Det opplevdes faktisk litt eksklusivt å kunne sitte i en togkupé, du og din motspiller, helt alene mens du hører susingen fra toget og skrittene fra dommeren som gikk forbi i gangen og kikket inn.
Å spille sjakk medfører at man kan komme i tidsnød og at man utfører feiltrekk. Undertegnede «prøvde» å tilby dronningen til motspiller helt gratis 3 ganger. To ganger ble denne blunderen oppdaget. I et spill ble også jeg tilbudt dronning av en motspiller og mottok den med glede.
Deltakerne på Sjakktoget
Noen hadde ikke spilt på mange år mens andre var aktive klubbspillere. Alle på ulikt nivå. Rundt 35% av deltakerne hadde mer enn 2000 i rating, mens 20% hadde mindre enn 1200 i rating. Og det deltok 8 kvinnelige sjakkspillere, hvor 4 hadde internasjonale titler. 4 mannlige GM deltok. Den best ratede var en philipineren GM Julio Sadorra med 2501 (2. plass), mens GM Lars Karlsson vant hele turneringen med 10 av 11 poeng (2443). Det var også en tysk og en slovakisk stormester med på turneringen.
Les også: Mer informasjon om sjakktoget (ekstern lenke)
Mellom partiene på toget og etter dagens siste parti samlet folk seg i spisevognene (hvor det var bar), kupeene eller i ledsagervogna. Etter hvert som flere partier ble spilt ble man kjent med nye sjakkspillere og man kunne høre prating på mange språk, men ofte tysk og engelsk som felles kommunikasjonsspråk.
Hvordan gikk det med den norske duellen?
Undertegnede og Ole Petter Pedersen møttes i 9. runde den siste dagen hvor toget gikk fra Wien til Praha. Ole Petter åpnet med d4 og jeg svarte med g6 og gikk for en dobbel fianchetto og prøvde å angripe på Ole Petters kongefløy. H-bonden hans forsvant, men jeg greide ikke å få til et angrep med støtte fra dronninga eller det andre tårnet.
Ole Petter fikk nemlig til noen alvorlige trusler mot min kongestilling. Jeg gjorde 1-2 trekk som svekket stillingen min ytterligere jeg måtte til slutt gi opp. (se partiet nederst!)
Ole Petter ble beste nordmann med 5 poeng og endte på 77.plass. Jeg havnet på 4 poeng og 99. plass. Se komplett resultatliste
Før turneringen startet håpet jeg på å få spilt mot turneringens eldste deltaker Marianne Hartlaub som var 89 år. Hun lærte seg å spille sjakk da hun var 57 år og deltar i mange sjakkturneringer i Tyskland og Tsjekkia. I det 10. partiet møttes vi til dyst. Hun var en farlig dame som prøvde å sette opp noen feller, men jeg greide å hanke inn ett poeng til slutt.
Sjakkspiller – og turist!
Det var tid til å kikke på byene vi hadde stopp i. Vi ble innlosjert i hotell i byene, men måtte selv finne fram til dem på egen hånd med buss/taxi/lokaltog/trikk. Det er vanskelig å plukke ut hvilken by som var den beste å besøke. De hadde alle noe interessant arkitektonisk å se på og restauranter med god mat og drikke. I Wien ble det selvsagt besøk på en wienercafé med wienerkaffe og kake.
Jeg snakket med de som organiserer sjakktoget, og de kunne fortelle at de hadde planer om at neste års turneringen skulle foregå 7.-11. oktober med stopp sannsynligvis i byene Praha, Regensburg, Salzburg, Innsbruck og České Budějovice. Kona likte turen godt og vi planlegger å delta til neste år også. Kanskje kommer det også flere nordmenn?
Reidar Angell Hansen
Komplett resultatliste
Kan også varmt anbefale denne turen for de som liker sjakk og det å oppleve nye steder og møte folk fra andre land. I likhet med Reidar reiste jeg også sammen med min betydelig bedre halvdel, og begge hadde en herlig uke med gode opplevelser. Toget har nok ikke plass til så veldig mange flere spillere (jeg talte 11 vogner pluss lokomotiv), så god planlegging kan være lurt.
Jeg er i hvert fall overbevist og vil nok få med min kjære på høstferie neste år!