Hjem / Nyheter / John M Burke (14) har 2601 i rating!
14-år gamle John M. Burke er hverken IM eller GM, men etter et par fabelaktige sommermåneder har han blitt tidenes yngste spillere noensinne som når 2600-grensa! Men det er en liten bismak ved sensasjonen - han har ikke én prestasjon over 2600!

John M Burke (14) har 2601 i rating!

JohnMBurke-rating
Grafen viser hvordan John M. Burke i løpet av sommermånedene gjorde et kvantesprang på ratinglistene.

14-år gamle John M. Burke er hverken IM eller GM, men etter et par fabelaktige sommermåneder har han blitt tidenes yngste spillere noensinne som når 2600-grensa! Men det er en liten bismak ved sensasjonen – han har ikke én prestasjon over 2600!

Vidunderbarnet Wei Yi passerte 2600 i en alder av 14 år og 5 måneder. John Burke som passerte grensen i dag, er født i juni og passerte den altså i en alder av drøye 14 år og 2 måneder.

Til sammenlikning var Magnus Carlsen 15 år og 2 måneder da han passerte den magiske grensen. (se f.eks. chessbythenumbers sin prodigy-watch) – og til nå er det kun tre nordmenn som har vært over den (Simen Agdestein, Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer).

Amerikanske Burke har faktisk så høy rating at 14-åringen nå er rangert som verdens 13. beste spiller under 20 år! Denne listen topper Wei Yi (CHN 2734) og vår egen IM Aryan Tari er nr 43 på denne listen.

Burke-turneringer
Oversikt over turneringer Burke spilte i juli / august

Det har vært klart en stund at han ville passer 2600, så lenge han ikke spilte mer i august:

På fire turneringer i sommer gjorde Burke fire meget gode prestasjoner. Han spilte DC International, World Open og New York International og møtte 18 IM-er og GM-er og scorte 11/18 poeng. I tillegg fikk han 6,5/9 poeng i US Cadet i slutten av juli/begynnelsen av august. Men, han er likevel et produkt av en liten endring i rating-reglene. Han har nemlig nådd 2600 med kun én ratingprestasjon på over 2500, og ingen over 2600!

Den såkalte K-faktoren forteller hvor fort noen går opp/ned i rating. For yngre spillere, og spillere under 2300 i rating, er den på sitt høyeste, 40. Det gjorde det enklere å gå opp for Burke. Og når han spilte så godt som han gjorde i de fire turneringene i sommer, gikk han raskt opp. Enormt raskt!

I DC International gjorde han en ratingprestasjon på 2418, i World Open en prestasjon på 2536, i New York Internation el prestasjon på 2455 og i US Cadet på 2389. Alle gode prestasjoner, men ingen i nærheten av en GM-norm en gang, mens kun i NY International spilte han godt nok til å få en IM-norm.

Nå gjenstår det å se om 14-åringen klarer å stabilisere seg på det nivået.

 

FOTO: The Chess Drum / Dr. Daaim Shabazz

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.