Hjem / Nyheter / Hikaru Nakamura vant Millionaire Chess etter remiskontrovers
GM Hikaru Nakamura valgte å stå over VM i hurtig- og lynsjakk, for å spille Millionaire Chess. Med det valget skjøt han gullfuglen da han vant turneringen i Las Vegas i natt.

Hikaru Nakamura vant Millionaire Chess etter remiskontrovers

– Slike remiser får sjakk til å se ut som en farse, kommenterte arrangøren GM Maurice Ashely.

GM Hikaru Nakamura valgte å stå over VM i hurtig- og lynsjakk, for å spille den andre utgaven av Millionaire Chess. Med det valget skjøt han gullfuglen da han vant turneringen i Las Vegas i natt.

1. premien var på hele $ 100.000, ca kr 800.000. Det er altså mer enn han ville fått om han hadde vunnet både hurtig- og lyn-VM! Det er også den største pengepremien Nakamura noen sinne har fått utbetalt.

Remiskontrovers

nakamura-sinq2015
GM Hikaru Nakamura står over VM i hurtigsjakk og lynsjakk, men vant Millionaire Chess 2 i Las Vegas.

I siste runde før playoff spilte Hikaru Nakamura sort mot Luke McShane, og på 9 trekk ble det trekkgjentakelse og remis.

GM Maurice Ashely som står bak turneringen, er høylytt motstander av raske remiser og i turneringsreglene står det også klart at dette ikke er lov før trekk 30.

– Denne typen remiser er grusom for sjakk som sport og fryktelig dårlig TV. Folk som ser dette på TV, vil tenke at dette er tåpelig. Det får sjakk til å se ut som en farse, sa Ashely til kommentatorene i etterkant.

Se partiet nederst i artikkelen

Alle spillerne måtte i forkant av turneringen signere på at de forstod reglene for turneringen, blant annet remis-reglene som forbød avtalte remiser før 30 trekk.

– Dette er ikke noe vi ønsker å se i turneringen, og reglene for turneringen er tydelige på dette punktet. Såkalte «stormesterremiser» tar jeg som stormester som en fornærmelse. Dette er en skamplett i sjakk, sa Ashely

– Først og fremst, jeg var sort. Det er i utgangspunktet McShane som må bevise noe her, han er hvit. Når McShane spiller som han gjør, må jeg spille slik, alt annet er tvilsomt og det gir ingen mening å spille noe tvilsomt, svarte Nakamura.

Det var de såkalte Sofia-reglene som gjaldt, altså er trekkgjentakelse i utgangspunktet lov, men GM Maurice Ashley var altså ikke særlig glad for dette og lovet å gå i dialog med FIDE om hva som kan gjøres for å unngå også dette.

Millionaire Chess

Millionaire Chess spilles først som en 7-runders langsjakkturnering, hvor de fire beste i hver klasse går videre til en utslagscup, Millionaire Monday. Her spilles det match mot hverandre, først i hurtigsjakk og deretter i lynsjakk, hvis nødvendig.

GM Hikaru Nakamura vant altså ved å slå vietnamesiske Le Quang Liem i finalen.
GM Yu Yangyi vant bronsefinalen mot GM Aleksandr Lenderman.
Se alle resultater her

Totalt 563 spillere stilte i de 6 klassene, hvorav 143 spillere stilte i åpen klasse. 49 stormestre stilte på startstreken, og 10 av USAs 12 høyest ratede spillere, deriblant Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Wesley So og Gata Kamsky.

McShane – Nakamura

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *