Hjem / Aktuelt / Cybersjakk – hvor er det best å spille og trene sjakk?
Selv om flere sjakklubber opplever rekordvekst, er verdens største sjakklubber i dag nettbasert. Hva er de beste nettstedene for å spille og trene sjakk?

Cybersjakk – hvor er det best å spille og trene sjakk?

Selv om flere sjakklubber opplever rekordvekst, er verdens største sjakklubber i dag nettbasert. Hva er de beste nettstedene for å spille og trene sjakk?

Da Anand for en stund tilbake fikk en journalist på besøk som skulle ha et bilde med et sjakkbrett, klarte ikke inderen å finne et slikt. Internett har revolusjonert sjakkspilling. Bare på Chess.com er det nå spilt over 1,3 milliarder partier sjakk! Der det før nettets tid var cafésjakk og sjakklubber som rådde, og der nykommere alltid var helt ferske spillere, dukker det nå opp spillere som kan hamle opp med habile klubbspillere. Etter kun å ha spilt på nett! Og har man privattrener, trener man like gjerne over Skype som over bordet.

Sjakktrening kan man også gjøre på flere av de store sjakkportalene. Det fins nå en enorm mengde nettsider hvor man kan spille sjakk, en del nettsider hvor man kan lese om sjakk og en håndfull gode sider hvor man kan trene sjakk. Vi tar her en kikk på de fire mest omfangsrike og populære sidene.

Chess.com er den desidert største sjakknettsiden i verden, og har vært det i over 20 år – selv om de ikke ble slik vi kjenner de i dag før i 2007. Men så sent som i februar i fjor dukket en seriøs utfordrer opp: Chess24 har på under to år blitt den tredje største sjakknettsiden i verden. Men mellom de to største betalte tjenestene, ligger gratistilbudet lichess.org, og på fjerdeplass ligger Chessbase, programvaremastodonten. Det er disse fire sidene vi går igjennom i denne artikkelen.

For de fleste nettsidene kreves innlogging for de aller fleste funksjonene, derfor er alle sidene testet fra en innlogget, betalende bruker.

Kriteriene for utvelgelsen står i et avsnitt nederst.

Artikkelen er skrevet for Norsk sjakkblad 4/2015

Innhold:

Chess.com

Mentortreneren til Chess.com er unik og veldig god læring for spillere opp til klasse 1-2.
Mentortreneren til Chess.com er unik og veldig god læring for spillere opp til klasse 1-2.

Chess.com har vært på nett siden 1994 og kan skilte med over 13 millioner registrerte brukere, men det var først i 2007 at nettsiden fikk flere av funksjonene vi kjenner igjen i dag. Designet på nettsiden bærer preg av at det er en gammel nettside med mye informasjon, og det er ikke alltid like lett å finne fram i mylderet av tilbud. Chess.com har forøvrig lansert en betaversjon av sitt nye design, og i løpet av 2016 forventes det nye designet å rulles ut.

Spille sjakk

I hovedsak kan man her spille på to måter: live, altså der og da mot andre spillere, og online fjernsjakk med flere dagers betenkningstid per trekk. Dessuten kan man også spille sjakk960/Fischer Random (hvor offiserene kan plasseres på 960 forskjellige måter på grunnlinjen).

Med forskjellig rating for bullet, blitz og standard, kan man more seg med 1-minuttspartier og spille seriøst med lengre betenkningstid. Alle muligheter som pre-moves (gjøre et trekk før motstanderen har gjort sitt), blindsjakk, variabel betenkingstid m.m er mulig her. Det er også muligheter for å delta i turneringer som jevnlig pågår.

En stor fordel med chess.com er at det er lett å se andre partier som spilles. Man ser automatisk det som nettsiden vurderer som «topp-partiet», hvor de beste spillerne som oftest spiller, og her ser man titt og ofte stormesterpartier.

Læringsplattform

Taktikktrener: Denne er bygget opp på en nokså tradisjonell måte. Oppgavene blir ratet og du blir ratet, så får du oppgaver som ligger rundt din rating. Du kan ikke velge et spesielt tema du ønsker å trene på, men i din statistikk får du en oversikt over temaer og din prosentvise score på dette temaet, så du kan se hva du er svak på.

Videoer: Her får man korte klipp på 15-25 minutter av gangen. Det finnes også noen serier på 2-5 videoer og man kan søke innenfor temaet man ønsker å se mer på. For ganske ferske spillere opp til habilt klubbnivå vil mange av videoene være gode og gi en brukbar innsikt i temaet videoen tar opp.

Sjakkmentor: Dette er en unik funksjon for chess.com. Det er stort sett IM-er som har laget kursene, som fungerer som er en kombinert treningstime og taktikk-trener. Du får en stilling med instruksjoner og skal finne de riktige trekkene, og du får en forklaring på hvorfor eller hvorfor ikke trekket ditt er bra. Dette er et veldig godt lavterskels treningstilbud for spillere opp til klasse 2.

Computertrening: Her kan du velge mellom flere ferdig oppsatte stillinger som du kan trene på mot en computer: fra enkel trappematt til matt med løper og springer og tekniske sluttspill m.m.

Andre tjenester: Chess.com har et vell av tilbud, og av de bedre som ikke er nevnt over, er artikler som skrives av gjesteskribenter som GM Daniel Naroditsky, GM Bryan Smith og IM Jeremy Silman som alle er dyktige til å formidle sjakk-kunnskap.

Betale for dette?

Det er mulig å registrere seg og spille uten å betale, men man får en betydelig bedre tjeneste hvis man betaler. Chess.com har 3 forskjellige betalingsplaner og jo mer du betaler jo mer tilgang får du. Noen betalte tjenester gir ikke full tilgang til f.eks. taktikktreneren, mentortreneren eller computertreneren. Alle tjenestene er også tilgjengelig på chess.com-appen som finnes på alle platformer.

Analyseverktøyet til Lichess er best i klassen og det desidert mest brukervennlige.
Analyseverktøyet til Lichess er best i klassen og det desidert mest brukervennlige.

Lichess.org

Lichess er en side hvor alt er gratis, både spilling og trening. Og selv om siden ikke er mer enn fem år gammel, har den altså blitt en av de mest besøkte sjakksidene i verden. Lichess har et moderne og enkelt design, men er man ikke bevandret på nettsider, kan en del av funksjonene bli litt bortgjemt.

Mens chess.com i fjor markerte at det var spilt 1 milliard sjakkpartier på nettsiden, har Lichess.com nylig passert 100 millioner. Det er likevel det siste året veksten har vært størst. Halvparten av disse partiene er spilt i år.

Spille sjakk

Den store forsen til Lichess, er spilling. Det er et behagelig brukergrensesnitt som også kan justeres på mange måter. Lichess tillbyr alle former for sjakk som chess.com tilbyr, i tillegg har man sjakkvarianter som slåsjakk, kongen på haugen og tre sjakker vinner, hvor tidligere verdensmester Anatolij Karpov visstnok briljerte. Alle disse har selvfølgelig egen rating, slik at dårlig spill i bullet ikke har noe å si for standard- eller Fischer Random. På Lichess har man nok den største konfigurasjonsmuligheten for brikker, brett, lyder og varianter når man skal spille, og siden oppleves som den mest behagelige å spille på.

Læringsplattform

Lichess er hovedsaklig bygd opp rundet det å spille sjakk, ikke trene. Alt er gratis og de som bidrar på siden for ikke betalt. Det er derfor relativt ymse hva som ligger på siden av treningsverktøy:

Taktikktrener: Denne er ikke like avansert som treneren på chess.com. Du kan kun velge mellom tre nivåer og selv for en klasse 2-spiller, var de vanskeligste taktikkene godt overkommelige.

Åpningstrener: Her får du en åpningsstilling og skal finne ett eller flere gode trekk. Som et alternativ til pugging av åpningsvarianter, er dette en morsom øvelse som er unik for Lichess. Spesielt for ferske spillere som opplever at de sliter med åpninger, men mangler motivasjon for å pugge åpninger, kan dette være et fint verktøy.

Koordinat-trener: Her blir du testet på hvor feltene på sjakkbrettet er. Den egner seg best for ferske spillere. Du får begrenset med tid til hver oppgave, og scorer poeng, noe som gjør det morsommere å gjennomføre treningen.

Videoer: Lichess har et ganske stort arkiv med gratis videoer. Ulempen er at de ikke har vært særlig kritiske til hva som legges ut, slik at videoer av spillere med 1700 i rating står side om side med stormestervideoer.

Partianalyse: En av de beste funksjonene til Lichess, er partianalysen med computer. Du kan enkelt importere en PGN-streng fra et parti du har spilt og i løpet av kort tid er partiet analysert med Stockfish. Her får du en graf over partiet og kan derfor lett se bukker og taktiske motiver. Du kan også benytte egen computerkraft til å få analysen av partiene enda raskere. Partiene er enkle å dele med andre, faktisk kan man sette opp nøyaktig hvor i partiet den som får lenken skal se diagrammet fra. Hvilket er nok en unik funksjon for Lichess og kombinert gjør dette Lichess til den desidert beste siden for computeranalyser av partier.

Alt er gratis

At alt er gratis, trekker selvfølgelig opp. Det går raskt å få motstandere, når som helst på døgnet, i vanlig sjakk. I variantene av sjakk tar det lengre tid. Lichess er først og fremst en god nettside å spille på, og i etterkant raskt analysere og dele partier (hvis du ikke bruker Chessbase). Som en treningsside gjenstår den ennå en god del før den kan matche betalingstilbudene. Alle tjenestene er også tilgjengelig på Lichess-appen som finnes på alle platformer.

Chess24.com

Videoene til Chess24 er i særklasse best av de fire store portalenes tilbud.
Videoene til Chess24 er i særklasse best av de fire store portalenes tilbud.

Chess24 er bare halvannet år gammel, men har markert seg som en av de største og mest oppdaterte sidene både med nyheter og bred dekning av turneringer. Spesielt dekningen av turneringer, hvor man kan gjøre egne analyser med computerhjelp av partiene som spilles, sette opp selv hvilke partier man vil følge, og samtidig følge sendingen på nettsiden, gjør at Chess24 per nå er den beste siden for dekninger av turneringer.

De er raskt ute med nyhetssaker fra alle større turneringer, og som oftest gode runderapporter med partier kommentert av IM-er og GM-er.

Spille sjakk

På Chess24 kan du bare spille vanlig sjakk, men tidskontrollen kan du velge helt selv. Det er en behagelig standardinnstilling på brettene og det er lett å finne motstandere stort sett når som helst på døgnet. Også her er det greit å se på andre partier som spilles, og du får også tips om hva som er topp-partiet innenfor de tre ratingkategoriene bullet, blitz og standard. Nylig har også Chess24 lansert en blindsjakkmodus, slik som både Chess.com og Lichess har.

Læringsplattform

Videoer: Den store satsingen til Chess24 er videoer. Både direktesending, spørsmål- og svar og undervisningsvideoer. Som betalende medlem får man tilgang til alle videoene på Chess24. Dette er dyptpløyende videoer av meget høy kvalitet. Blant annet har GM Peter Svidler en tolv timer lang gjennomgang av Grünfeldvarianten, mens GM Robin van Kampen har syv timer om Kongeindisk. Det er underkant av 50 videoserier på siden, men dette er videoer av mye høyere kvalitet enn på andre sider (med unntak av Chessbase-DVD-ene man kjøper). Johan Salomon ga for eksempel IM Trents Trompovsky-video æren for hans nedspilling av Aryan Tari i NM.

E-bøker: Disse er skåret over samme lest som videoene, med kommenterte partier og tematiske stillinger som kan brukes for å komplettere videoene.

Taktikktrener: Dette er også en helt vanlig trener på samme nivå som alle de andre sidene tilbyr.

Analyserom: Denne minner om Lichess sitt analyserom, hvor man kan importere PGN-filer og få computeranalyser. Chess24 har en stor åpningsdatabase som Lichess ikke har, men computeranalysen er betraktelig tregere og huskes heller ikke mellom hver gang du besøker partiene du har lagret.

Computertrening: Også Chess24 har computertrening som chess.com. Forskjellen er at du selv må sette opp alle posisjonene, mens chess.com har mange ferdigeprogrammerte sluttspill og tekniske øvelser.

Betale for dette?

Som betalende medlem på Chess24, blir du prioritert i computeranalyser på turneringer som foregår og får ubegrenset tilgang til videoene, e-bøkene og taktikktreneren. Du får muligheten til å spille Banter Blitz mot stormestre. Det er også flere sterke spillere her, så jo sterkere du er, jo mer utbytte får du nok av denne siden.

Alle tjenestene utenom e-bøker er også tilgjengelig på Chess24-appen som finnes på alle platformer. Dette gjelder også turneringspartier som du ønsker å følge.

Chessbase.com

Chessbase er uerstattelig programvare, men på nett er det lett å velge en annen nettside for analyse, spill og trening.
Chessbase er uerstattelig programvare, men på nett er det lett å velge en annen nettside for analyse, spill og trening.

Chessbase.com er først og fremst siden til programvaren og har både nyheter og turneringspartier, mens playchess.com er deres spillportal. Her er det lett å bruke penger, men veldig lite av det som kan gjøres her er nettbasert og krever at du er på din PC med programvare installert.

Spille sjakk

Heller ikke på playchess.com har man noen alternativer til vanlig sjakk, men for å spille vanlig sjakk, er det enkelt og fint. Mange standard tidskontroller og samme utseende på brett og brikker som man kjenner fra Chessbase. Man har også muligheten til å laste ned windosprogramvare og få noe flere funksjoner, men det trenger man i grunn ikke kun for å spille. En ting som trekker ned, er at man i spillerlisten ikke kan se hvem som er titulerte spillere eller ikke.

Læringsplattform

Partidatabase: På Chessbase.com har man tilgjengelig partidatabasen for søk både i stillinger og i åpninger med rundt 1,5 millioner partier lagt inn, men ved betalt medlemskap får man tilgang til hele basen med 7 millioner partier.

Taktikker: Som gratismedlem får du ikke tilgang til dette, men som betalt medlem får du flere tusen taktikker i taktikktreneren, men ikke i nettleseren. De må løses i playchess-programmet som installeres på din PC.

Artikler: Det er noen artikler, men mest nyheter om turneringer og utgivelser på Chessbase. Som betalende medlem får du tilgang til å laste ned alle kommenterte partier i artiklene.

Videoer: Chessbase har etterhvert fått en ganske stor base av videoer. Som betalende medlem får du tilgang til 60-minuttersvideoer og alle videoarkiv og liknende.

Betale for dette?

Det finnes vel ingen programvare som kan erstatte Chessbase enda, men på nett er det absolutt ikke ledende. Chessbase sin portal er den eneste som krever at ekstra programvare installeres for å få full tilgang, og de har heller ingen enkeltstående app som dekker læringsportalen som de andre gjør. En annen ulempe er at du ikke har kun ett brukernavn og passord til alle Chessbase sine tjenester på web (som etter hvert er mange), men du har ett i butikken, ett på playchess og ett på videoportalen deres.

Konklusjon

Hvor man velger å spille sjakk, spiller fint liten rolle. De fleste vil foretrekke å gjøre alt på ett sted, og da har vi tre anbefalinger:

chesscom-ikonChess.com her best for klubbspillere opp til klasse 2-3, rett og slett på grunn av bredden av stoff de tilbyr. Kanskje spesielt på grunn av mentor-programmene som er helt unike, og enormt god og enkel læring for klubbspillere.

 

chess24-ikon

Chess24 er nok best for de som er på et litt høyere nivå eller de som ønsker å følge turneringer nøye. De er uten tvil best på dekninger av turneringer akkurat nå, og videoene deres er av en helt annen klasse enn hva andre sider tilbyr.

 

lichess-ikonLichess er isolert sett det mest behagelige stedet å spille på, og har også flere sjakkvarianter enn de andre sidene. Dessuten er det gratis, men læringsportalen er ikke like omfattende som hva Chess.com og Chess24 tilbyr. Hvis du raskt vil analysere partier med computer og ikke er all verdens computerkyndig, er Lichess det desidert beste alternativet.

 

chessbase-ikonChessbase/Playchess har ikke alt i en app, men du må ha flere forskjellige mobilapper for å få dekket samme behovet som én av de andre appene dekker. Det samme med brukernavn. Det er fint å spille her, men lite brukervennlig og i grunn ikke verdt hverken tiden eller pengene dine.

 

 

Kriterier for utvelgelse

De fire sidene er valgt ut fordi det er de fire suverent største sjakksidene (se liste under), mål i trafikk. Artikkelen er ment som en guide til sjakkportaler, og derfor må det være mulig å spille sjakk på siden i tillegg må det være en læringsportal. Flere sider tilbyr spilling og enten taktikktrening, videoer eller andre læringsformer. Chess.com, lichess.org, chessbase.com og chess24.com tilbyr alle flere former for læring samt spilling.

Dette er også en av grunnene til at kjente Internet Chess Club er utelatt – i tillegg er ICC ikke mer enn 35. største nettsiden for sjakk, og betraktelig mindre enn de fire største portalene.

Ifølge Alexa.com er chess.com, lichess, chessbase og chess24 alle blant verdens 15000 største nettsider. Andre sjakksider (rangert på størrelse/antall treff) per 10. november 2015:

1. chess.com
2. lichess.org
3. chessbase.com / playchess.com
4. chess24.com
5. chess-results.com
6. fide.com
7. gameknot.com
8. chessbomb.com
9. chessgames.com
10. chesscube.com
11. chessdom.com
12. itsyourturn.com
13. 2700chess.com
14. chess-news.ru
15. sparkchess.com

17. 365chess.com
18. chesstempo.com
24. chesskid.com
31. shredderchess.com
34. theweekinchess.com
35. chessclub.com (Internet Chess Club)
48. newinchess.com

Kilde alexa.com

Om Gressli

Ansvarlig for Sjakknytt.no. Typisk "habil klubbspiller".

Sjekk også

Kan gå mot store endringer i norsk sjakk

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i dag lagt tre store forslag ut på høring.

Januar-ratingen er endelig offisiell!

Vi publiserte de nye, offisielle listene, forrige uke. Nå er de endelig offisielle etter at ELO-komiteen publiserte dem i dag.